Paikalliset | 21.04.2022 08:00

Aurajoen sinkkiallas kuumennee ensi vuonna Liedossa

Aurajoen sinkkiallas kuumennee ensi vuonna Liedossa

Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström kertoo Liedon valikoituneen yhtiön uuden kuumasinkityslaitoksen sijoituspaikaksi logistisen sijaintinsa, sopivan tontin ja henkilöstökyselyn perusteella. Uuden laitoksen odotetaan aloittavan toimintansa Tuulissuolla vuoden 2024 alusta.

Lieto Eri metallien pintakäsittelyyn erikoistunut Aurajoki Oy suunnittelee uuden kuumasinkityslaitoksen rakentamista Lietoon. Uusi Aura -työnimellä kulkeva tehdas korvaisi suurimman osan yhtiön Aurassa sijaitsevasta kuumasinkityslaitoksesta. Tarve uudelle laitokselle kumpuaa Auran laitoksen iästä.

—Nykyinen tehdasrakennus on vuodelta 1976, ja käyttöikänsä päässä. Kiinteistöllä on jouduttu tekemään erilaisia hätäkorjauksia, esimerkiksi kattoa korjattiin viime talvena. Alun perin kokonaan uutta laitosta suunniteltiin Auraan, mutta ennakkosuunnittelussa Lieto osoittautui sopivammaksi, Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström kertoo.

Uudesta ”maailman nykyaikaisimmasta kuumasinkityslaitoksesta” kilpaili Auran ja Liedon lisäksi Salo. Lopulta sijoittumisen ratkaisivat Liedon hyväksi työntekijöille tehty kysely, logistinen sijainti ja uuden työvoiman saatavuus. Enemmistö Auran-tehtaan työntekijöistä oli valmis siirtymään Lietoon, Saloon olisi lähtenyt vain harva.


Sinkitys käyttää paljon energiaa


Tontin suhteen Aurajoki Oy:n vaatimukset olivat sijainnin ohella yksinkertaiset: kalliopohja pitää olla.
—Pelkkä kuumasinkitysallas painaa noin 600 tonnia. Lisäksi esikäsittelyaltaista tulee satoja tonneja lisäpainoa. Paalutettavaa tonttia ei edes harkittu, toimitusjohtaja Sohlström kuvailee.

Sopiva esirakennettu tontti löytyi Pohjois-Tuulissuolta Pääskyntien ja Louhoskujan kulmasta. Tontista on tehty luvitukselle ehdollinen ostovaraus Liedon kunnalta.

Merkitystä on myös alueen sähkönjakelun kapasiteetilla. Kuumasinkityslaitoksen hetkellinen tehontarve voi olla 2 megawattia. Tunnissa siis jopa sähkölämmitteisen omakotitalon kuukauden kulutusta vastaava määrä.

Uuden laitoksen luvituksesta vastaa Varsinais-Suomen Ely-keskus. Liedon kunnalta on pyydetty ympäristölupaan lausuntoa, jossa ei esteitä yrityksen toiminnalle mainittu. Ympäristölupa tarvitaan toiminnalle totta kai, vaikka tavoitteena on saada uudesta laitoksesta käytännössä päästötön.

—Energiankulutus on nykyistä vähäisempää ja lämmöntalteenotto tärkeässä roolissa. Sinkkialtaassa on yli 500 tonnia 450-asteista sulaa sinkkiä, jonka lämpöä otetaan talvella talteen kiinteistön lämmittämiseen, mutta joka on kesällä haitaksi. Sinkityksen aikana syntyvät savukaasut suodatetaan, ja prosessinesteiden kierto on suljettu. Kaikki prosessialtaat, myös sinkkiallas, on varustettu nykyaikaisilla varoaltailla, jolloin prosessinesteiden tai sinkin päätyminen ympäristöön ei ole mahdollista, Sohlström sanoo.
Moderni laitos toteuttaa myös yhtiön vastuullisuusohjelmaa vanhoja tehtaita paremmin.

Uusi laitos työllistää suurin piirtein saman määrän väkeä kuin nykyinen Auran-tehdaskin. Samalla henkilömäärällä modernissa laitoksessa saadaan kuitenkin tuotantomääriä kasvatettua merkittävästi.


Tavoitteena avata alkuvuonna 2024


Aurajoki Oy:n liiketoiminta koostuu kolmesta peruspilarista, joista kuumasinkitys on yksi. Turun Metsämäessä tehdään elektrolyyttisiä pinnoituksia kuten anodisointia, kromausta, kuparointia ja sähkösinkitystä. Kolmas liiketoimintapilari on erilaiset teräsrakenteet sähköverkon voimalinjoja kannattelevista pilareista sähköistettyjen junaratojen rakenteisiin. Yhtiöllä on Suomessa kuusi toimipistettä, lisäksi Aurajoki Oy on mukana latvialaisessa yhteisyrityksessä.

Maailman tapahtumat vaikuttavat suoraan myös Aurajoki Oy:öön.
—Ukrainan sodan suurimmat vaikutukset ovat tähän asti tulleet raaka-aineiden ja energian hinnannousuista. Esimerkiksi sinkin maailmanmarkkinahinta on kohonnut lyhyessä ajassa kolmanneksella, tinan vielä enemmän. Olemme myös energiaintensiivinen toimiala, joten sähkön hinta vaikuttaa hintoihimme suoraan, Ralf Sohlström toteaa.

Venäjän-kauppaa Aurajoki Oy ei ole tehnyt lainkaan, asiakasyrityksetkin vain marginaalisesti.
—Maariskiä Venäjän suhteen ei siis ole, onneksi.

Riskikerrointa löytyy Venäjän sijaan yleisestä rakennuskustannusten noususta. Siksi Liedon-tehtaan rakennustöiden alkamisajankohtakin on vielä auki.
—Seuraamme jatkuvasti tilannetta. Tavoitteenamme on päästä rakentamaan tulevana kesänä, jolloin noin 5.000 neliömetrin tehdasrakennus olisi valmis vuoden 2023 kesällä ja tuotannon siirto tehtäisiin vuoden 2024 alussa.

Uusi tehdas on suunniteltu palvelemaan paitsi isojen pörssiyhtiöiden kuten Fingridin tarpeita, myös pienasiakkaita.
—Kyllä. Laitoksen suunnittelussa on huomioitu, että tuotantoprosessissa voidaan käsitellä hyvin erilaisia tuotteita, Ralf Sohlström lupaa.

Aurajoki Oy
· Perustettu Aurassa vuonna 1967.
· Liikevaihto noin 28 miljoonaa euroa.
· Työllistää 180 työntekijää Aurassa, Turussa, Lievestuoreella, Pirkkalassa, Saarijärvellä ja Mikkelissä.
· Suomen johtava metallien pinnoittaja.
· Maailman johtava nastarenkaiden nastojen pinnoittaja.

 

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.