Paikalliset | 14.09.2023 10:06

"Jos tuetaan, pitää sen olla tasapuolista"

Rakennusliike Nummelan toimitusjohtaja Hannu Nummela ei ole yllättynyt, että niin moni rakennusalan toimija on ajautunut konkurssiin. Suunta oli nähtävissä kevättalvella, kun suunnittelijoilta loppuivat työt.

Pian alkaa rytistä, muistaa lietolaisen Rakennusliike Nummelan toimitusjohtaja Hannu Nummela ajatelleensa. Kevättalvella rakennusalan sisältä kantautuivat huhut, ettei suunnittelijoilla ole töitä. Ja jos alkupää sakkaa, tietää se dominoefektiä läpi ketjun.

Viimeistään kesällä tilanne eskaloitui. Elokuun lopulla uutisoitiin, että rakennusalan toimijoita oli tänä vuonna asetettu konkurssiin jo lähes 400.

Toki ajat olivat aiemmin olleet hyvät, ja rakennusala tunnetaan erityisen suhdanneherkkänä. Mutta olihan viime vuosi kammottava, sota sekoitti pakan: materiaaleja ei saanut ja jos sai, hinnat hipoivat pilviä. Urakkatarjoukset, jotka oli sovittu etukäteen, eivät enää millään kattaisi kustannuksia.

—Kustannukset nousivat viime vuonna toistakymmentä prosenttia. Parkettien hinnat jopa tuplaantuivat, Nummela vertaa.

Tilanne osui myös ostovoimaan, kun kuluttajahinnat nousivat. Korot kohosivat, lainaa ei saanut yhtä helposti. Yleinen epävarmuus valtasi mielet. Ne, jotka pystyivät, vetivät rakennushankkeitaan pois tai lykkäsivät eteenpäin.

Nyt nähdyt konkurssit ovat tätä jälkipyykkiä.

—Jos tavallisesti asuntotuotanto on ollut noin 38.000 asuntoa vuodessa, nyt uusia arvioidaan aloitettavan noin 20.000.

Inflaation siivet pitäisi katkaista. Ymmärrettävää on, että valtiontalouden menoja halutaan leikata, Nummela toteaa. Rattaat kuitenkin vaativat pyöriäkseen kuluttamista.

—Palkkojen korotukset tulevat viiveellä, ja niiden vaikutus näkyy vasta myöhemmin

Valtakunnan politiikassa on keskusteltu, pitäisikö kriisin keskellä olevaa alaa jotenkin tukea. Toki voisi, Nummela kokee, mutta miten, on eri kysymys.

Jos rakennusalaa tuettaisiin esimerkiksi satsaamalla korjausvelan paikkaamiseen, olisi se tuki pelkästään korjausrakentamiselle.

—Tukimuodon pitäisi olla sellainen, joka koskisi kaikkia yrityksiä tasapuolisesti, eikä kohdistuisi vain yhteen sektoriin, Nummela pohtii.

 

Ensi keväänä kolmas talo

Tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa. Nummela ainakin haluaa toivoa parasta. Jospa jo talvella rakennusalan suunta piristyisi.

Tärkeä positiivinen signaali olisi saada ohjauskorko laskuun.

—Ei tässä auta kuin yrittää jaksaa tai jaksaa yrittää, hän naurahtaa.

Yhden loppu on todennäköisesti toisen alku. Vaikka firmoja kaatuu, ei osaaminen häviä, Nummela muistuttaa. Voidaan perustaa uusia tai mennä jakamaan asiantuntemusta jo olemassa oleviin yrityksiin.

Rakennusliike Nummelalla itsellään on juuri valmistunut Kärpijoentien varteen Vanamo, 3-kerroksinen asuinkerrostalo.

—Kolmas talo on vielä tekemättä. Näillä näkymin sen rakentaminen aloitetaan ensi keväänä, Hannu Nummela uskoo.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.