Paikalliset | 08.04.2021 08:18

Liedon rokotustahdin paraneminen näköpiirissä

Liedon rokotustahdin paraneminen näköpiirissä

Liedon rokotuskattavuusluvut ovat muita kuntia alhaisempia väestön ikärakenteen ja hoivalaitosten vuoksi.

Lieto on viime viikkoina esiintynyt maakunnallisissa rokotuskattavuuksissa epäedullisessa valossa. Kun naapurikuntien rokotuskattavuus lähentelee 18—19 prosenttia koko väestöstä, Liedossa luku on 14 prosentin paikkeilla. Syitä on muutama.

—Liedossa on 10 ei-kunnallista erilaista asumispalveluyksikköä. Sijaintikunnan tehtävänä on huolehtia sekä näissä yksiköissä asuvien että tehostetun palveluasumisen henkilökunnan rokotuksista, riippumatta asukkaan tai työntekijän kotikunnasta. Näiden rokotettavien lukumäärä on noin 300, ja heille on annettu myös tehosterokotteet. Yhteisvaikutus on siis noin 600 rokotetta, Härkätien johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo.

Hoivakotien jälkeen on rokotteita saatu kuntaan väestön ikäjakauman mukaan. Koska lietolaiset ovat keskimäärin muiden kuntien asukkaita nuorempia, rokotteita on tullut kuntaan vähemmän. Ikäjakaumatilastossa vain ruskolaiset ovat maakunnassa lietolaisia nuorempia. Ruskolla taas hoivakoteja on vain kaksi.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että Liedossa tehosterokotteita on annettu muita kuntia enemmän.

Liedon viikoittaiset rokotemäärät pyörivät pitkään 400—450 välillä. Pääsiäistä edeltävällä viikolla rokotteita tuli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä jo 620, tälle viikolle 600, ja ensi viikolla luku on oletettavasti 800.

—Tänään kuulemme seuraavien viikkojen määristä, mutta odotamme jopa tuhatta annosta. Kunnassa saadaan kaikki yli 70-vuotiaat rokotettua ensi viikon aikana, ja kun tilanne on sama koko maassa, rokotteita aletaan jakaa väestömäärän mukaan. Viimeistään silloin Liedon rokotuskattavuus kirii muut kunnat kiinni, Veli-Matti Leinonen selostaa.

Härkätiellä rokotusprosesseja on viilattu niin, että yhteen rokotukseen kuluu aikaa vain minuutti. Se tarkoittaa, että viikossa pystytään pistämään jopa 3.000 rokoteannosta. Tuhansiin viikkokohtaisiin rokotuksiin odotetaan päästävän kesällä.

Matti Lehtonen

Pirkko | 21.05.2021 13:07

Tampereella ja Espoossa rokotetaan jo 40-vuotiaita, mutta Liedossa vasta kolmen viikon päästä avautuu mahdollisuus viisi vuotta vanhemmille eli 45 -vuotiaille mahdollisuus varata aika. Lieto on siis yli kuukauden muita jäljessä. Hoivakodit ja ikärakenne eivät riitä selityksiksi. Meidän perheen oli pakko vetää tilanteesta omat johtopäätökset. Muutamme pois Liedosta.

hilkka saarinen | 11.04.2021 15:32

Hei! Tässä kirjoituksessa kerrotaan vain Liedosta , mutta kun Koski t.l. kuuluu samaan kunta ryhmään niin kommentoisin tässä . olen toukokuussa 80 vuotta täyttävä henkilö ja vielä ilman rokotetta vaikka täällä on rokotettu jo paljon 73-72 vuotiaita, minulla ja miehelläni on paljon sairauksia siksi olen huolissani, meidän rokotusaikoja on siirretty ,sitä en ymmärrä kun kuitenkin rokotteita näyttää oleva nuoremmille.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.