Paikalliset | 28.01.2021 09:30

Kaikkea hyvää koirille ja kissoille

  • Premium Pet Foodin perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Isomäki (oik.) ja tuotantopäällikkö Jere Lindström hierovat paraikaa kuntoon yrityksen kuivaruoan tuotantolinjaa. Kuivaruoka sekoitetaan lihasta ja viljasta, ja puristetaan kovassa paineessa ja höyryssä asiakkaan toivomaan muotoon.

  • Lemmikkieläinten ruoan valmistuksessa käytetään teurastamojen ja lihaleikkaamojen sivuvirtoja, jotka eivät maistu ihmisille. Jäisissä harkoissa on broileria.

  • Premium Pet Foodin tuotanto ei juurikaan eroa ihmisille ruokaa tuottavasta elintarviketeollisuudesta.

  • Raakamakkarapötkö valmis Ruotsiin vietäväksi.

  • Pakastespiraalissa kylmästä massasta muotoiltu lihapulla jäätyy noin puolessa tunnissa. Spiraalitilassa lämpötila on -30 astetta ja siellä käy kova viima.

  • Kuivatulla broilerinfileellä korvataan kiinalaista tuontitavaraa. Erilaiset palkitsemisherkut ovat Premium Pet Foodin kolmas kivijalka.

Lieto Koira on kuulemma ihmisen paras ystävä, ja kissatkin tosi kivoja. Lemmikkien määrä Suomessa lisääntyy vuosi vuodelta, eikä siis ole ihme, että niiden ruokintaankin panostetaan.
Lietolainen Mikko Isomäki otti vajaa vuosikymmen sitten hoitoon koiran. Viikon hoitojakso venähti pidemmäksi ja vieraskoiran mukana tullut ruoka kävi vähiin.
—Poikkesin lemmkkieläinliikkeessä ja jäin suustani kiinni keskustelemaan koirien raakaruokinnasta. Itselläni on perheyritystaustaa Paimion Palalihasta, ja lihateollisuus ei loppujen lopuksi eroa kovinkaan paljoa lemmikkien raakaruoan valmistuksesta. Prosessit ovat samoja kuin ihmistenkin elintarviketeollisuudessa, Isomäki kertaa vuonna 2012 perustetun Premium Pet Food Oy:n taustatarinaa.
Yrityksen ensimmäiset toimitilat tehtiin Paimioon Palalihan yhteyteen. Vuoden päästä tila loppui ja yritys muutti Turkuun. Viime vuoden aikana Premium Pet Food rakennutti modernin tuotantolaitoksen Liedon Tuulissuolle. Tuotanto käynnistyi loppukesästä ja väkeä on töissä tällä hetkellä viitisentoista, myöhemmin keväällä noin 30. Perustaja Isomäki toimii omistajapohjaansa laajentaneen yrityksen toimitusjohtajana.

Samasta ruhosta kuin ihmisille

Raakaruoan kylkeen Premium Pet Foodin tuotevalikoimaan kuuluvat uuden tehtaan myötä myös kuivaruoat ja herkkupalat lemmikkien palkitsemiseen. Raakaruoka tehdään Suomen teurastamoilta ja lihanleikkaamoista saatavasta lihasta. Esimerkiksi Avantissa toimiva Landeli Group Oy:n lihankäsittelylaitos ja Asemanseudun Naapurin Maalaiskana ovat Premium Pet Foodille tärkeitä raaka-aineen toimittajia.
—Alalla puhutaan luokan 3 sivutuotteesta. Käytännössä kyse on ruhonosista, jotka eivät tällä hetkellä ainakaan sellaisenaan kelpaa ihmisille. Toisaalta samoja raaka-aineita käyttää myös elintarviketeollisuus. Lihasta suurin osa on nykyään broileria; punaisen lihan sivuvirrat ovat jatkuvasti pienentyneet, ja niiden saatavuus on rajallista. Riistaa ja poroa taas saadaan vain osan aikaa vuodesta, Mikko Isomäki kertoo.
Vuositasolla tuotanto on tällä hetkellä noin 2,5 miljoonaa kiloa, mutta määrä on kasvussa ja koko tehtaan tuotantokapasiteetiksi laskettu 18 miljoonaa kiloa. Hävikkiä ei Premium Pet Foodin tuotannossa juuri synny: kaikki eläinperäinen pystytään valmistuksessa hyödyntämään. Tuotannosta noin viidennes menee kissoille, loput koirille.
Tuulissuon tuotantolaitos käyttää valtavasti energiaa. Raaka-aineet tulevat paikalle joko kylmä- tai pakastekuljetuksina. Koko tuotantoprosessi on lämpötilakontrolloitu, pakastevarasto pinta-alaltaan noin 500 neliömetriä. Kylmän lisäksi tarvitaan myös kuumaa, tarkemmin vesihöyryä, jota tuottaa eläinruokatehtaan viereen viime kesänä rakennettu Liedon Lämmön lämpölaitos. Höyryllä säädellään massojen lämpötilaa, kuumennetaan kuivatuksessa tarvittavaa ilmaa ja kypsennetään kuivaruokaa. Koko tehdasprojektissa lämmön talteenotto oli tärkeä huomioitava asia. Kun tehdään kylmää, tuotetaan lämpöä ja toisinpäin. Kattopinta-ala on hyödynnetty aurinkopaneeleilla.
Liedon tehdas oli lopulta yritykselle noin kahdeksan miljoonan euron investointi. Lisäneliöitä tarvittaisiin etenkin varastotiloiksi, ja suunnitelmat ovat jo valmiit. Liedon kunta saa Mikko Isomäeltä tontinmyynti- ja rakennuslupaprosesseista kiitosta.
—Olen käyttänyt Liedon suhtautumisesta sanaa ”uskomaton”. En oikein keksi, mikä olisi voinut paremmin mennä.

Maku kuntoon raaka-aineilla

Premium Pet Foodilla itsellään ei ole omaa tuotemerkkiä, jolla paikallisesti tuotettuja ruokia lemmikkieläinliikkeissä myytäisiin. Yritys on ollut pitkään sopimusvalmistaja Musti ja Mirri -lemmikkieläintarvikeyhtiön brändin tuotteille. Musti Group on nykyään pörssiyhtiö ja merkittävä Premium Pet Foodin omistaja. Mustin kautta kulkee Ruotsin ja Norjan markkinoille noin kolmasosa Premium Pet Foodin tuotannosta.
—Raakaruoka myydään kuluttajille yleensä pakastettuina lihapullina tai makkaramuodossa. Meillä on pääsy pääasiakkaan varastotietokantoihin, joiden perusteella ohjataan tuotantoa. Parhaimmillaan päivän pakastetuotanto voi olla 15 tonnia. Jos päivän aikana tehdään useammalla reseptillä, määrä on pienempi, Isomäen tavoin Liedon Littoisissa asuva tuotantopäällikkö Jere Lindström kertoo.
Niin, reseptit. Koira tai kissa ei itse päätä, mitä ruokaa kaupasta ostaa. Aiemmin erityisesti koirille syötettiin kotiruokaa, nykykuluttaja on valveutuneempi.
—Uuden tuotteen suunnittelu lähtee oikeastaan raaka-aineesta, esimerkiksi broilerista. Sen jälkeen tutkitaan ravintosisältöä ja tarvittavia raaka-aineita: lemmikkien omistajat pitävät lyhyistä, selkeistä ja ymmärrettävistä raaka-ainelistoista. Kun raaka-aine ja valmistusprosessi ovat kohdallaan, tuote toimii myös mauiltaan. Kissat tosin voivat olla ronkeleita, Premium Pet Foodin reseptiikasta ja tuotekehityksestä vastaava Emmi Heikkinen kuvailee.
Makutestejäkin tehdään, ainakin henkilökunnan omilla lemmikeillä.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.