Paikalliset | 14.01.2021 08:26

Kurkelan Homehaukku tekee nenätyötä

Kurkelan Homehaukku tekee nenätyötä

Siri ja Kira omistajansa Katja Kaupin kanssa. Siri on koulutukseltaan homekoira, ja viiden kuukauden ikäinen Kira puolestaan opettelee vielä alaa. Siri ja Kira ovat lagotto-rotuisia italianvesikoiria, jotka sopivat esimerkiksi tryffelien etsintään niiden hyvän hajuaistin ansiosta.

Lieto Kaksi lagotto-tyttöä eli italialaista vesikoiraa makaa keittiön lattialla ja tuijottaa tiiviisti omistajaansa. 4-vuotias Siri ja viiden kuukauden ikäinen Kira ovat rotunsa puolesta erinomaisia tryffelikoiria, mutta Siri onkin koulutettu homekoira ja Kira vielä opiskelee alaa. Koirien katse on nauliutunut 28-vuotiaaseen emäntäänsä Katja Kauppiin, joka ryhtyi yrittäjäksi vuosi sitten tammikuussa perustaen Kurkelan Homehaukun.
—Olen aina nuoresta alkaen ollut koiraihminen, mutta meillä ei ollut koskaan kotona koiraa. Kävin aikanani 4H:n dogsitter -koulutuksen ja toimin koirahoitajana. Liedosta muutin opintojen perässä Helsinkiin, jossa opiskelin yliopistossa Maatalous-Metsätieteellisessä. Sieltä valmistuin vuonna 2016, muutin takaisin Lietoon ja otin itselleni koiran, Kauppi kertoo.
Homekoirakouluttajaksi Kauppi päätyi luontevaa reittiä. Rotunsa puolesta hänen Siri-koirallaan oli vahva taipumus käyttää nenäänsä. Niinpä omistaja ja koira suuntasivat yhdessä nenätyö-kurssille.
—Kävimme Sirin kanssa Nosework-alkeiskurssin, jonka jälkeen bongasin homekoiraohjaaja-koulutuksen. Keski-Pohjanmaan kansanopiston järjestämällä vuoden mittaisella kurssilla opittiin niin homeesta, koiran kouluttamisesta, mikrobiologiasta kuin rakennusfysiikastakin, Kauppi kertoo.
Homekoiraohjaajaksi valmistumisen ja yrityksen perustamisen jälkeen yritystoiminnan lamautti vallitseva koronapandemia. Kauppi päätti kuitenkin hyödyntää ajanjakson muulla tavalla ja teetää sillä välin Sirillä pentuja. Näin ollen Sirin pentu Kira tuli mukaan perheen kuvioihin ja on myös osoittanut innokkuutta oppia nenätyötä.

Jähmettyminen on merkki löydöstä


Katja Kauppi kertoo purkittaneensa hometta koirien treenikäyttöön. Nyt hän ottaa sitä lasipurkkiin, jonka asettaa piiloon kodinhoitohuoneen pöydän alle. Siri päästetään huoneeseen haistelemaan ja koira ryntääkin oitis hajun lähteen luo.
—Siri merkitsee löydön jähmettymällä hajulle ja samalla jähmettäen häntänsä. Tämä on sille luontainen tapa ilmoittaa hajusta. Jotkut koirat puolestaan istuvat tai makaavat vastaavassa tilanteessa, Kauppi kertoo.
Katja ja Siri treenaavat kerran viikossa käyden ihmisten kodeissa.
—Joissain voi olla epäilys homeesta ja joissain treenaamme piilottamalla hometta.
Homekoira ilmaisee eleillään, missä home haisee kaikkein eniten.
—Kotona treenaamme tätä purkkien kanssa. Koira saa palkkioksi namin, kun se ilmaisee homeen. Vaikka joissain purkeissa olisi sisäfilettä, pitää ne jättää huomiotta ja keskittyä homeeseen, Kauppi kertoo.
Siri keskittyykin täysillä etsintöihin ja jaksaisi työskennellä vaikka kuinka kauan. Myös Kira-pentu on osoittanut jo kiinnostusta etsintään.
—Pentu on jo oppinut, mitä homeen haju on. Vielä se etsii vain leluja, mutta kun se on alkanut oppia kunnolla, otetaan sillekin mukaan etsintään hometta, Kauppi selvittää.

Homekoira auttaa remontoijaa

Kotikäynneillä Siri on tehnyt homelöytöjä useimmiten talojen pesu- ja märkätiloista. Työ tehdään aina sisällä, sillä Katja Kaupin mukaan ulkotiloissa on luontaisesti valtavasti hometta.
—Kun talon tarkistaa ensin homekoira, on sen merkitsemä alue helpompi rajata. Tämän jälkeen kosteusmittaajan voi esimerkiksi kutsua kotiin. Suoraan kutsuttuna kosteusmittaaja tekee yleensä seiniin paljon reikiä. Koiran avulla alueen laajuus voidaan selvittää jo etukäteen, Kauppi kertoo.
Kaupin mukaan asuntoa ostaessa ja taloa remontoidessa homekoiraa voi käyttää paikan päällä.
—En ota kantaa, mitä talossa pitäisi remontoida, mutta kerron, mihin paikkoihin koira teki ilmaisun. Näin esimerkiksi seuraavan remontin yhteydessä voidaan huomioida, missä remontin tarvetta voisi olla, hän jatkaa.
Työtehtävää suorittaessaan koiran pitää saada liikkua tilassa rauhassa ilman, että siihen otetaan kontaktia. Asukkaat saavat silti olla paikalla kotonaan.
—Tarkastus ei vaadi tilaajalta mitään. Isommat huonekalut voi toki laittaa keskelle huonetta, jotta tila on koiralle helppokulkuinen.
Homekoiran käynnin hinta määräytyy tilan neliöiden mukaan. Mitä isompi alue on kyseessä, sitä enemmän se vaatii koiralta ja ohjaajalta työtä.
Treenaaminen oikeissa kohteissa on pitänyt Sirin ja Katjan virkeänä.
—Olemme käyneet päiväkodeissa, kouluissa ja ihmisten kodeissa. Olen aktiivisesti pyytänyt, että pääsemme erilaisiin kohteisiin kokeilemaan.
Nykyisellään Kauppi arvioi homekoiria löytyvän Suomesta parinkymmenen aktiivisen tekijän verran. Vielä kymmenen vuotta sitten homekoiraan ei välttämättä vielä luotettu. Sittemmin ihmisten tietoisuus asiasta on kasvanut.
—Nykyään on jo syöpä- ja koronakoiriakin. Vain taivas on rajana siinä, mihin koiran hajuaisti pystyy.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.