Paikalliset | 26.11.2020 08:31

Caruna lupaa parannusta Liedon keskustan sähkövarmuuteen

Caruna lupaa parannusta Liedon keskustan sähkövarmuuteen

Eltel Networks Oy:n henkilökuntaa liikkuu Liedon keskustassa vielä loppuvuoden ajan. Tiistaina partiot olivat Pappilanpolun ja Hyvättyläntien välisellä sähkömuuntamolla.

Liedon keskustan alueella on syksyn aikana ollut poikkeuksellisen paljon sähkökatkoja. Vaikka katkot ovat olleet kestoltaan lyhyitä, ne aiheuttavat esimerkiksi yritystoiminnalle vakavia häiriöitä.
Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Networks Oy:n aluejohtaja Kalle Liuhala myöntää, että Liedon keskustaajaman sähkönjakelussa on ollut harmillisen paljon häiriöitä.
—Suoraan sanoen, en voi muuta kuin pahoitella tapahtuneita. Katkoihin on ollut useampia, toisistaan erillisiä syitä.
Merkittävin ja selvin sähkökatkojen aiheuttaja ovat olleet syksyn kolme myrskyä. Liedossa on runsaasti ilmajohtoja, jotka kulkevat metsien laitoja tai niiden läpi. Esimerkiksi Moision sähköaseman ympäristössä on edelleen ilmajohtoja, joista osa keskustan katkoista on johtunut. Myrskyt eivät kuitenkaan ole Liedon katkojen ainoa aiheuttaja.
—Keskustassa on ollut yksittäinen, viallinen sähköverkon komponentti eli muuntaja, joka aiheutti useamman sähkökatkon. Vika paikallistettiin ja korjattiin. Keskustan alueella vioittui myös iäkäs, paperieristeinen maakaapeli, joka on sekin aiheuttanut katkoksia, kertoo Liuhola.

Parannusta keskustaajaman sähkövarmuuteen on tulossa vielä tämän vuoden aikana. Liedossa on käynnissä Carunan Lähikaapeli-hanke, jossa Hämeentien varsien asuinalueiden ilmajohtoja maakaapeloidaan. Se parantaa sähkön jakeluvarmuutta. Käytännön työt tekee Eltel Networks, jonka työntekijöitä onkin näkynyt Liedon keskustassa viime aikoina runsaasti.
—Valmista pitäisi tulla vielä tämän vuoden aikana. Ensi vuodelle saattaa jäädä tehtäväksi vanhojen ilmaverkkojen purkutöitä, mutta sähkökatkoksien määrän pitäisi näillä toimilla vähentyä merkittävästi.

Keskustaajaman ulkopuolelle, etenkin sen itäpuolelle, jää Liedossa vielä ilmajohtoja metsäisille alueille. Niidenkin osalle Carunalla on olemassa saneeraussuunnitelmia, joissa johdot joko maakaapeloidaan tai siirretään pois metsäisiltä alueilta.
Kaavailtu toteutusaikataulu on 2—3 vuotta.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.