Paikalliset | 05.11.2020 08:29

Lempi Elon ympyrä sulkeutuu lauantaina

Lempi Elon ympyrä sulkeutuu lauantaina

Taiteilijanimellä Lempi Elo esiintyvä ja levyttävä Lempi Saurén järjestää esikoislevynsä julkaisukonsertin lauantaina Tarvasjoen kirkossa. Observatoriossa äänitetyllä levyllä soivat Elon ääni ja matkaharmooni.

Tarvasjoki Pienellä paikkakunnalla ei lasten harrastusten suhteen ole valtavasti valinnanvaraa. Tai sitten samat lapset ja nuoret kiertävät harrastuksesta toiseen vuodenaikojen mukaan.
—Kulttuuriharrastuksia ei Tarvasjoella valtavan paljoa ollut: nuorisoseura ja koulun musiikkiryhmä. Niiden lisäksi harrastin pitkään yleisurheilua Tarvasjoen Urheilijoissa. Taisin olla luokaltani ainut, joka soitti jotain, Horrisissa kasvanut, nykyään Helsingissä asuva 21-vuotias Lempi Saurén muistelee Turussa Bar Ö:n pöydässä.
—Opettajani Satu Luukkonen oli ensimmäinen ihminen, joka kannusti laulamaan ja tekemään omaa musiikkia. Koulussa myös tehtiin oma levy, mikä oli itse asiassa jälkikäteen ajatellen aika mahtava juttu. Satulle siis kiitos!

Peruskoulun jälkeen soitin oli vaihtunut pianoon ja lauluun, ja Saurén muutti kotoaan Turkuun ja aloitti Kaarinan lukiossa musiikkiteatterilinjalla. Siellä perustettiin Lauluyhtye Aura, neljän nuoren naisen a cappella -lauluryhmä, joka tosin on nyt tauolla.
—Sooloprojektin lisäksi minulla on tällä hetkellä neljä eri proggista, yksi Tampereella ja kolme Helsingissä.
Viime perjantaina Saurén — taiteilijanimeltään Lempi Elo — keikkaili Bar Ö:ssä yhden projektinsa, Äiti Heresian kanssa.

Ensimmäisen soololevynsä Observatorion viikonloppuna julkaiseva Lempi Elo konsertoi lauantai-iltana Tarvasjoen kirkossa. Observatorio julkaistaan Spotifyssa samana päivänä, joten Tarvasjoen konsertti on samalla levynjulkkarikeikka.
—Aika makeaa päästä soittamaan Tarvasjoen kirkossa, sinne kiteytyy paljon muistoja lapsuudesta. Akustiikka kirkossa on huikea, ja samalla konsertti on paluu juurille, ympyrän sulkeutuminen.

Lopulta laulut ovat rakkaudesta

Observatorioksi nimetty Lempi Elon esikoislevy ei syntynyt perinteisen kaavan mukaan. Elo oli aiemmin mukana järjestämässä metsäfestivaalia Metsähovin radiotutkimusaseman signaalikieltoalueella sijaitsevassa vanhassa observatoriossa Kirkkonummella. Ajatusleikki albumin äänittämisestä observatoriossa toteutui lopulta vajaan vuoden kestäneiden, kolmiosaisten äänityssessioiden myötä.
Levyn kappaleet ovat viiden vuoden ajalta, ensimmäiset lukioajoilta.
—Levy maistuu maalta ja vie soljuen maailmaan, jossa tummanpuhuvat ja koskettavat tekstit kohtaavat matkaharmoonin huminan. Aamukahveista sateen huuhtomiin havumetsämaisemiin, päivännoususta illankajoon, Elo maalailee.
Levy on tarkoitus painaa myös vinyylille, mutta koronavirus on hidastanut tuotantoa.
Folk- ja kansanmusiikkivaikutteisella levyllä kuullaan Elon laulun lisäksi matkaharmoonia, mutta myös ympäröivän luonnon ääniä.

—Observatoriossa on valtava kaiku, joka korostaa pieniä narinoita, rapsahduksia ja sateen ääntä. Levyllä on myös ylilentäneen kurkiauran ääniä. Punaisena lankana levyn läpi kulkee havaintoja maailmasta. Siellä on ihania ja kamalia tunteita, maailmanloppua, havaintoja ihmisistä. Vaikka lopulta kaikki laulut kertovat kuitenkin rakkaudesta, Elo naurahtaa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.