Paikalliset | 01.10.2020 08:25

Yö vankilan sellissä

Yö vankilan sellissä

Hotellinjohtaja Eeva Rinne esitteli perhehuonetta, jonka lapsille tarkoitettu kerrossänky on erityinen. Metallinen kalterisänky on varsinaissuomalaista tuotantoa. Ylipäätään hotellin materiaalihankinnoissa on suosittu kotimaisuutta ja perheyrityksiä.

Turku
Hotel Kakola avasi ovensa viime viikon tiistaina Turun vanhassa vuonna 1890 valmistuneessa lääninvankilassa. Lietolaistaustainen kiinteistöneuvos Olli Ojala kertoi hotellilla järjestetyssä tilaisuudessa mittavasta rakennushankkeesta, jonka lopputuloksena 150-huoneinen hotelli sai alkunsa. Huoneiden lisäksi hotellista löytyy juhlatilaa 850 henkilölle, ravintola, viinibaari, spa ja hyvinvointikeskus. Tulevaisuudessa pihaan on valmistumassa 250-paikkainen parkkihalli, jonka yhteydessä on myös 60 asuntoa. Muurien sisältä löytyy myös suuri purjevene, jonka sisuksiin on valmistumassa sviitti.

Lietolaistaustainen perheyritys

Kakola yhtiöt on perheyritys, jossa Olli Ojalan lisäksi työskentelee hänen vaimonsa Leena Ojala, poikansa Joonas Ojala ja tyttärensä Johanna Lähteenmäki. Perheyritys on tuttu muun muassa Littoisten Verkatehtaan muuttamisesta asumiskäyttöön 90-luvun puolivälissä.
—Olemme nyt 40 vuotta suojelleet ja kunnostaneet vanhoja kiinteistöjä Suomessa. Pääosa niistä on ollut suojeltuja. Ala on riskialtista ja vaatii työvoimaa, Olli Ojala kertoo.
Hän ei suostu paljastamaan Kakolan hankkeen kustannuksia, mutta antaa vihjeeksi, että pelkästään hotellin puolesta yhtiö on tilittänyt valtiolle arvonlisäveroa neljän miljoonan euron edestä.
—Pidän tärkeimpänä, että kohta 200 vuotta ollut Kakolanmäki saa perheemme toimenpiteiden jälkeen jatkaa paikalla toisen saman verran. Pyrimme kunnostamaan ja hoitamaan sen oikein. Toki muutoksiakin on jouduttu tekemään, hän kertoo.
Vanhan lääninvankilan kohdalla kaikki tekniikka vaihdettiin. Vain kallio, perustukset, kuoret ja kattorakenteita säilytettiin. Esimerkiksi Kakolassa sijaitseva vanha kirkko on muutettu lähes täysin. Ainoastaan kirkon alkuperäinen lattia säilytettiin. Siitä huolimatta kirkon ulkonäkö mukailee lähes samaa, jota se on ollut vuodesta 1930 alkaen.
—Vankilan kaikki puretut hirret pyrittiin muuttamaan uuteen muotoon. Mäeltä löytyneet graniittilohkareet vietiin murskaamoon ja tuotiin takaisin koristeeksi.
Sisustussuunnittelu, rakentaminen ja huonejärjestykset olivat Ojalan oman perheen käsialaa.
—Kakolan suurin yksittäinen satsaus olivat purkutyöt, joihin meni yksi vuosi. Kaikki maat vaihdettiin koko mäellä. Myös vankilan muutos oli kokonaan käsityötä ja tehtiin pienillä koneilla, jotka saatiin sisälle ovista tai ikkunoista. Tästä syystä työtunnitkin olivat kaksinkertaiset.
 Koko Kakolanmäen ostaneen perheyhtiön tavoitteena on, että vuonna 2022 kaikki olisi mäellä valmista.
—Meillä oli 100.000 kerrosneliötä rakennusoikeutta, joista vajaat puolet on vanhoissa rakennuksissa. Jätimme itsellemme 45.000 neliömetriä vanhoja kiinteistöjä ja tontit myimme pääsääntöisesti muille.
Ainoina negatiivisina seikkoina mäellä Ojala harmittelee, että Turun kaupunginvaltuusto torppasi lämpöporaamisen Kakolanmäellä. Myös funikulaari oli jonkinasteinen pettymys, etenkin sen kalliin hintalapun ja toimintavaikeuksien vuoksi.

Sellihuoneet houkuttelevat
uteliaita yöpyjiä

Hotel Kakolasta löytyy viittä erilaista huonetyyppiä. Huoneiden seinät ovat vanhan vankilan ansiosta vajaan metrin paksuisia. Hyvät yöunet ovat siis taattuja. Karut sellihuoneet ovat toistaiseksi herättäneet rohkeimpien yöpyjien mielenkiinnon ja varauksia on tullut. Perhehuoneista taas löytyvät kaltereilla varustetut häkkikerrossängyt lapsille. Löytyypä hotellista myös standard, superior ja suite -mallin huoneita.
—Toivomme väkeä Kakolan alueelle myös kahville, viinille ja ravintolaan. Toivottavasti turistit ja laivamatkustajat löytävät myös meille, hotellinjohtaja Eerika Rinne kertoo, samalla kun esittelee lasten kalterisänkyä perhehuoneessa.
Hotel Kakolasta löytyy myös yhteys nykyiseen Saramäen vankilaan. Hotellin ravintolasta löytyy esimerkiksi vankien valmistamia lautasliinoja ja viinituvan pöydät ovat myös heidän käsialaansa.
—On sinänsä hurjaa ajatella, että näissä selleissä asuttiin vielä vuonna 2007. Uusi vankila tuli kyllä tarpeeseen, Rinne sanoo.

Ina Virtanen

Heinonen Tuula | 04.10.2020 12:38

Siis miten sinne mäkeen pääsee ja miten piipahtaa keskustassa. On vaan Kakola ja mäki.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.