Paikalliset | 27.08.2020 08:13

Yliskulmalle kunniamaininta

Yliskulmalle kunniamaininta

Yliskulman Kyläyhdistys järjesti onkikilpailut tiistaina. Kuvassa kyläaktiiveja: Markus Veranen (vasemmalla), Tiina Ojala, Veijo Männikkö, Kristiina Muurinen, Krista Salo-Tuominen ja Kaisa Anttila.

Lieto Yliskulma selvisi finaaliin ja sai kunniamaininnan Varsinais-Suomen vuoden kylä 2020 -kilpailussa. Voiton vei Hajalan kylä Salosta. Kunniamaininnan saivat myös Röölän kylä Naantalista ja Kasnäsin kylä Kemiönsaarelta. Palkinnot jaettiin viime sunnuntaina.
Kunniamaininnan perusteluissa todetaan, että Yliskulman elinvoiman lähde on kyläkoulu. Tulevaisuudessa koulusta tulee moderni kyläkoulu, jossa arvostetaan lähiruokaa. Nopea valokuituyhteys verkottaa Yliskulman maailman metropoleihin. Yliskulma osallistui kilpailuun otsikolla Ketterien kokeilujen kylä.
Kylän sydämenä on siis koulu.
—Nyt pitää heti kumota huhu, jonka mukaan koulu oltaisiin lakkauttamassa. Koulun tulevaisuus on turvattu, alleviivaa Krista Salo-Tuominen, joka on yksi kylän aktiiveista.
Kunnanvaltuusto päätti kesäkuussa, että koulun toiminta jatkuu, mikäli sen ylläpito ei vaadi merkittäviä investointeja ja mikäli oppilasmäärä ei laske alle 60 oppilaan kahden peräkkäisen vuoden aikana.
Kyläläiset ovatkin ottaneet aktiivisen roolin koulunsa puolesta.
—Kunnalle kiitos siitä, että asioita on hoidettu yhteistyössä. Olemme kysyneet, miten voimme olla avuksi, ja kunta on tullut hyvin vastaan, kiittää Kaisa Anttila.

Tulevaisuus vaatii rakentajansa

Yliskulman Kyläyhdistys perustettiin vuonna 1980. Tuolloinkin koulu oli lakkautusuhan alla. Kyläyhdistyksen töitä jatkoi vanhempainyhdistys. Nyt kyläyhdistys on jälleen herätetty toimimaan. Kun koulun tulevaisuus nyt on turvattu, voidaan koulun ympärille rakentaa konkreettista toimintaa. Suunnitelmissa ovat frisbeegolf-rata sekä luontopolku, joiden lähtöpaikat ovat koulun pihalla. Koululla oleva vanhempainyhdistyksen aikoinaan rakentamana grillikota kunnostetaan kyläläisten käyttöön. Varsin Hyvä on myöntänyt hankerahaa, jolla kivikouluun kunnostetaan kerhotila.
—Kylästä löytyy ideoita ja tekijöitä eri aloilta, sanoo Tiina Ojala.
Lisäksi Varsinais-Suomen kylä -kilpailu toi myös mahdollisuuden löytää yhteistyökumppaneita kilpailun järjestäneen Varsinais-Suomen kylät ry:n yhteistyöverkostoista.
Tulevaisuuden visioissa on myös oman liikuntahallin rakentaminen. Ei mikään mahdoton ajatus, sillä esimerkiksi Pöytyän Kumilaan valmistui talkoilla monitoimitalo pari vuotta sitten. Yliskulman mahdollinen liikuntahalli on herättänyt jo kiinnostusta ja kyselyjä on tullut Liedon ulkopuoleltakin.
—Kylällä on hyvä henki ja toimintaan pääsee hyvin mukaan, tietää Krista Salo-Tuominen, joka on tullut Yliskulmalle muualta.
Toiminnan tarkoituksena on lisätä kylän vetovoimaan, saada tontteja kaupaksi ja kylälle lisää asukkaita — ja kouluun uusia oppilaita.
Yliskulman Kyläyhdistykseen johtokuntaan kuuluvat Tiina Ojala (puheenjohtaja),  Lauri Simolin (varapuheenjohtaja),  Raimo Lankila (sihteeri),  Petri Riikonen,  Kaisa Anttila,  Silja Selonen,  Krista Salo-Tuominen,  Janne Poro,  Markus Veranen ja Esa Turunen.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.