Paikalliset | 30.07.2020 09:11

Sanna Kumanto tekee töitä nyt Ruotsissa

Sanna Kumanto tekee töitä nyt Ruotsissa

Sanna Kumannon passihevosista nelivuotias ruuna Moddson on voittanut 10 kilpailustaan yhdeksän. Kuvassa Moddsonilla on Sleipner Cup -finaalin voittoloimi päällään.

Lähes viisi vuotta Vahdolla Bella Varjosen palveluksessa Varjotallilla työskennellyt maarialainen Sanna Kumanto on nyt hevosenhoitajana Joakim Elfvingin ravitallilla Ruotsin Borlängessä, jossa sijaitsee Rommen ravikeskus.

—Täällä minulla on 8—10 passihevosta, joiden päivittäisestä hoidosta huolehdin. Meillä ajetaan hevoset kaksi kertaa viikossa, ja loput päivät hevoset saavat viettää rauhallisesti tarhassa. Raveissa käydään lähes viikottain, Kumanto kertoo.

Hän sanoo Ruotsin raviurheilulla menevän tallialueelta katsottuna oikein hyvin.

—Jokaiselle hevoselle on raveissa oma desinfioitu karsina puhtailla puruillla, ja ihmisille on kunnon ruokailumahdollisuudet ja muutenkin viihtyisät oltavat.

Ruotsissa on läpi koronakriisin järjestetty raveja, tosin ilman yleisöä edelleen.

—Kurjaltahan se näyttää, kun yleisö ei pääse paikalle. Erityisesti sen huomaa kesäraveissa ja suurissa raveissa, joissa yleisö on isona osana tapahtumaa.

Kentuckyssa siittolassa

Ihan suoraan Varjotallilta ei Sanna Kumanto (s. 1996) Ruotsiin mennyt. Hän oli töissä vajaan vuoden Yhdysvalloissa Kentuckyssa Hunterton farmilla.

—Siellä ensimmäiset kuukaudet työskenneltiin siitostammojen ja varsojen kanssa. Varsat totutettiin ihmisiin ja hoidettiin päivittäiset rutiinit. Suurin osa tammoista varsoi yöllä, mutta satunnaisia varsoja syntyi päivisin, jolloin päästiin avustamaan synnytyksessä.

Kun tammat olivat varsoneet, siirryttiin preppaamaan yksivuotiaita varsoja huutokauppoja varten.

—Niitä käsiteltiin, jotta ne oppivat käyttäytymään huutokaupassa ja siitä eteenpäin uudella valmentajalla ja omistajalla. Huolehdimme siitä, että varsat näyttävät siisteiltä, kun valmentajat tulevat farmille katsomaan mahdollisia ostettavia varsoja. Varsoja pestiin ja puunattiin siis lähes päivittäin.

Kylmäveriruuna menestynein

Kahdeksan kuukauden USA:n keikan jälkeen Sanna Kumannolle oli syttynyt ajatus jatkaa työntekoa ulkomailla.

Paikka löytyi Ruotsista. Joakim Elfvingin tallissa on puolen sataa hevosta.

Sanna Kumannon passihevoista menestynein on kylmäverinen Moddson, joka voitti Sleipner Cupin finaalin 150.000 kruunun ykköspalkinnon.

Suomessa Kumanto on ohjastanut 195 ponilöhtä ja 44 isompien hevosten kilpailua.

—Mitä ohjastushommiin täällä tulee, niin minulle on fiksattu nyt ruotsalainen lisenssi, joten eiköhän jossain kohtaa joku startti tule ajettua

—Joakim Elfving oli jo ilmoittanut minulle hevosen, mutta lähdinkin Moddsonin kanssa toiselle radalle raveihin.

Sanna Kumanto sanoo toistaiseksi suunnitelmissa olevan pysyä Rommessa.

—Viihdyn täällä tosi hyvin. Kentucky oli erittäin hieno paikka ja aivan mieletön kokemus. Mutta kyllä koti on aina koti, ja teenkin pienen kesäloman mittaisen visiitin Mälkiänkujalle, Sanna Kumanto kertoo.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.