Paikalliset | 11.06.2020 08:58

Lautakunta: Oleellista, että Keskuskoulun tilat ovat turvalliset ja terveelliset

Lautakunta: Oleellista, että Keskuskoulun tilat ovat turvalliset ja terveelliset

Puhdas ja raikas sisäilma tukee toimintakykyä, terveyttä ja oppimista. Hyvinvoiva henkilökunta ja hyvinvoivat oppilaat saavat aikaan hyviä tuloksia. Näin muistuttaa varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta.

LIETO Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta antoi keskiviikon kokouksessa lausuntonsa Keskuskoulun suunnitelmista.

Lautakunta tähdentää, että rakennetaanpa sitten uusi koulu tai peruskorjataan ja/tai laajennetaan vanhaa, kunnan tulee huolehtia koulutuksen järjestäjänä, että Keskuskoulun käytössä oleva tilat ovat turvalliset ja terveelliset sekä esteettömät. Kouluilla on myös ilta- ja viikonlopputoimintaa.

Esitettyjen uudisrakentamisen hintaerot (13 M€/14,7 M€) ja peruskorjaustarpeiden ristiriitaisuudet (45,4 % / 85 %) täytyy selvittää päättäjille. 

Päätösten pohjana tulee olla riittävästi todennettavia mittauksia ja tutkimuksia: rakennetutkimukset, kuitututkimukset, salaojien kartoitus, katon-, putkistojen- ja viemäreiden kuntotutkimus, kosteusmittaukset, ilmanvaihdon riittävyysmittaukset, paine-erot poisto- ja tuloilmalle, ilmavuodot, haitta-ainekartoitukset ja niin edelleen.

Lautakunta edellyttää, että materiaalinäytteitä ja rakenteiden avaamisia pitää tehdä riittävä määrä.

Oirekyselyt tulee tehdä sekä oppilaille että henkilökunnalle vaadittavine seurantasuunnitelmineen.

—Avoimesti esitetty tutkittu tieto on kaikkien osapuolien oikeus. Tutkimustieto auttaa tekemään myös oikeita valintoja, korostaa lautakunta.

Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta tähdentää, että laajin kokonaistieto koulun tilanteesta on opettajilla, koska henkilövaihdoksia on teknisellä puolella tapahtunut niin paljon. Sivistyspalvelut esittivät, että ilmanvaihto olisi koko ajan riittävän suurella teholla, sillä kyse on sisäilmaongelmaisesta koulusta.  Laadukas sisäilma on tuoksultaan neutraalia sekä lämpötilaltaan ja ilmankosteudeltaan miellyttävää, jota Keskuskoulun sisäilma ei ole. Puhdas ja raikas sisäilma tukee toimintakykyä, terveyttä ja oppimista. Hyvinvoiva henkilökunta ja hyvinvoivat oppilaat saavat aikaan hyviä tuloksia.

Lautakunta esittää, että alkusyksylle on saatava ensiavuksi, väliaikaiseksi ratkaisuksi, riittävä määrä esimerkiksi hanketyöryhmässä esille nousseita Baumedin tai vastaavia puhdistimia, joissa laitteiden toiminta perustuu ionisaatioputkiin. Väistötilojen hankkiminen on aloitettava vähintään kymmenellä luokkatilalla.

Kunnanvaltuusto käsittelee Keskuskoulun saneerausta ensi maanantain kokouksessa.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.