Paikalliset | 23.04.2020 09:08

Ylioppilaaksi poikkeusoloissa

Ylioppilaaksi poikkeusoloissa

—Toivon, että lakkiaiset järjestettäisiin livenä, jotta kaikki kaverit olisivat kasassa, sanoo tuleva ylioppilas Venla Heinonen.

LIETO Liedon lukion abiturientti Venla Heinonen on saanut päätökseen ylioppilaskirjoitusurakkansa ja lukee nyt biologian pääsykokeisiin yliopistoon.

Poikkeusoloissa eletty kevät on muuttanut asioita paljon. Ensimmäinen konkreettinen poikkeus nähtiin jo itse kirjoituksissa, joiden koepäiviä aikaistettiin koronaviruksen takia.

—Aika paljon suunnitelmat menivät uusiksi. Reaaliaineet siirtyivät viikolla aiemmaksi. Hetken joutui pohtimaan, mitä aikoo tehdä ja sitten luoda uusi lukusuunnitelma, Heinonen kertoo.

Vaikka kokeiden aikaistaminen tekikin kirjoituksista suunniteltua raskaammat, ottivat abit tilanteen rennosti vastaan.

—Joka aamu totesimme koululla, että olemme kuitenkin kaikki samassa tilanteessa.

Kirjoitusten päätyttyä tilanne oli kevään osalta kuitenkin erilainen. Ylioppilasjuhlien suunnittelua ei ole voinut tehdä, sillä varmuutta niiden järjestämisestä ei ole.

—Emme ole saaneet niistä vielä tietoa. Ne saatetaan siirtää esimerkiksi elokuun viimeiseen viikonloppuun, Venla pohtii.

Hän uskoo, että juhlat saadaan aikaan kotona vaikka viikossa, jos tilanteet muuttuvat nopeasti.

—Toivon, että lakkiaiset järjestettäisiin livenä, jotta kaikki kaverit olisivat kasassa. Täytyy katsoa, miten kaikki lopulta menee.

Haaveissa opinnot ulkomailla

Ylioppilasjuhlien järjestämisen ollessa epäselvää, on sama tilanne yliopiston pääsykokeiden kanssa.

—Pyrin Jyväskylään, Helsinkiin ja Ouluun opiskelemaan biologiaa. Lisäksi hain opiskelemaan Skotlantiin, Venla kertoo.

Koronavirus vaikuttaa Suomessa pääsykokeiden järjestämiseen. On mahdollista, että sisään yliopistoon valitaan esimerkiksi pelkällä todistusvalinnalla.

—On silti pakko lukea pääsykokeisiin, koska vielä ei tiedä, mitä tapahtuu. Yliopistot kertovat asiasta huhtikuun loppuun mennessä.

Tutkijaksi haaveilevan Venlan suurin unelma olisi kuitenkin päästä Skotlantiin opiskelemaan.

—Vielä tänä vuonna Brexit ei vaikuta opiskelemaan pääsemisessä. Skotlannin opinnot kestäisivät neljä vuotta ja maisterin opinnot niiden päälle, hän kertoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.