Paikalliset | 13.02.2020 09:04

Hiljennä, kun kohtaat hevosen liikenteessä

Hiljennä, kun kohtaat hevosen liikenteessä

Kun autoilija kohtaa hevosen liikenteessä, pitää noudattaa varovaisuutta. Ylös nostettu käsi tarkoittaa, että autoilijan pitää hiljentää nopeutta. Kuvassa Mira Siikalampi ja Bella.

Lieto
Saaliseläimenä hevonen on hyvin herkkä ja säikky kaikenlaisille ympäristönsä muutoksille ja yllättäville tilanteille. Sen ensimmäinen ja välitön reaktio kaikkeen yllättävään on pako.
Näin kertoo Wikipedia. Vaikka ihminen kesytti hevosen noin 5.000 vuotta sitten, on sillä yhä luontaiset vaistonsa.
Hevosella saa kulkea liikenteessä. Tieliikennelain mukaan ratsastajan ja eläimen kuljettajan on soveltuvin osin noudatettava ajoneuvon kuljettajaa koskevia säännöksiä. Laissa on myös ohjeet kotieläinten varomiseen. Ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään tiellä olevaa hevosta noudatettava tarpeellista varovaisuutta ja käytettävä riittävän alhaista nopeutta.
Onnettomuuksia kuitenkin tapahtuu. Lietolainen abiturientti Mira Siikalampi ja ratsunsa Bella kohtasivat kuorma-auton Raukkalantiellä. Siikalammen mukaan kuorma-auto ei hidastanut vauhtiaan. Hevonen pelästyi ja hyppäsi ojaan. Siikalampi putosi satulasta hevosen laukatessa pellolle. Kuorma-auto jatkoi matkaansa. Onneksi sekä ratsastaja että hevonen selvisivät vähäisin vammoin.
Siikalampi kertoo heiluttaneensa kättään, jotta kuorma-auto hidastaisi vauhtiaan.
—Kun ratsastaja nostaa kätensä ylös, se tarkoittaa "hiljennä". Se ei tarkoita tervehtimistä. Tervehtiminen tehdään joko nyökäten tai nostamalla käsi olkapään korkeudelle, Siikalampi kertoo.
—Auton kuljettajan kannattaa ottaa ratsastajaan katsekontakti ja seurata ratsastajan eleitä.
Hevosella on tarkka kuulo, joten takaa lähestyvän auton ei tarvitse eikä pidä töötätä lähestymisensä merkiksi. Tärkeintä on toimia rauhallisesti. Ei äkkijarrutuksia eikä kiihdyttämistä kohtaamisen jälkeen. Pimeällä kohdattaessa vaihdetaan häikäisevät kaukovalot lähivaloihin.
Siikalampi kirjoitti onnettomuudestaan Facebookiin, jossa kirjoitusta on jaettu melkein 7.000 kertaa ja kommentoitu noin 2.600 kertaa. Onnettomuudesta on myös ilmoitettu poliisille.

Raukkalantie kestoaloitteena

Raukkalantie on valtion tie. Tien kunnostusmäärärahat ovat olleet jo vuosikymmeniä kestoaloitteena valtion tulo- ja menoarvioon, mutta rahaa ei ole myönnetty. Tiellä on raskasta liikennettä ja sen kautta ajetaan myös SF-Caravan Liedon Seudun matkailualueelle.
Mira Siikalammen kotitilalla on Ali-Kujanpään talli.
—Kyseessä on yritystoiminta. Tallilla on 15 hevosta, joista kaksi on meidän omiamme, kertoo Miran äiti Ann-Mari Teppala-Siikalampi.
Kysymys onkin, miten sovittaa yhteen Raukkalantien varren erilaiset yritystoiminnat ja erilaiset tienkäyttäjät. Voisiko liikenne käyttää esimerkiksi jotain muuta reittiä kuin Raukkalantietä? Vai voisiko tielle laittaa alhaisemman nopeusrajoituksen? Tallin kohdalla nopeusrajoitus on 50 km/h.
—Alhaisempi nopeusrajoitus olisi yksi ratkaisu, sillä tiellä on pimeitä mutkia, joiden taakse ei näe. Hitaammalla vauhdilla ratsukko ja autonkuljettaja saisivat enemmän reagointiaikaa.
Ratsukot voivat parantaa omaa turvallisuuttaan käyttämällä heijastinliivejä.
Joku voisi kysyä, miksi hevosten pitää kulkea tiellä? Hevoselle on kuitenkin hyväksi päästä ulos ja maastoon ja toisinaan sinne pitää kulkea tietä pitkin. Kukapa nyt kaiket päivät haluaisi maneesin, kentän ja tallin seiniä katsella.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.