Paikalliset | 26.09.2019 11:03

Uusi lämpölaitos kuumenee vuonna 2021

Uusi lämpölaitos kuumenee vuonna 2021

Liedon Lämmön toimitusjohtaja Anne Ahtiainen on tyytyväinen. Tuulissuo-Avantin alueelle vuosien odotuksen jälkeen rakennettava kaukolämpölaitos rakennetaan Pääskyntien varteen, joko Luolakalliontien tai Haarapääskyntien kulmaan.

Kunnan omistama kaukolämpöyhtiö Liedon Lämpö on haaveillut toisesta lämpölaitoksesta jo vuosikausia. Sen sijaintia on palloteltu Nuolemolta Avantiin, ja siirtolinja kunnan tärkeimpien teollisuusalueiden ja keskustan alueen verkoston välille rakennettiin pääosin vuonna 2016.
—Nyt näyttää jo hyvältä sen suhteen, että hanke saadaan todenteolla käyntiin, Liedon Lämmön toimitusjohtaja Anne Ahtiainen kertoo.
Lähipäivinä alkaa uuden kaukolämpölinjan rakentaminen Tuulissuolla. Pääskyntien liittymä suljetaan kokonaan liikenteeltä, liittymää levennetään ja alueella uusitaan myös vesi- ja viemärilinjoja. Korvaava reitti kulkee Pääskykallion alueelle Siiventien kautta.
Risteystöiden jälkeen kaukolämpöyhtiö jatkaa kaukolämpölinjan rakentamista Pääskyntien kevyen liikenteen väylän alle. Linjaa tehdään reilut puoli kilometriä ja valmista pitäisi olla vuoden loppuun mennessä.

Laitosmalli riippuu höyrypäätöksestä

Uutta kaukolämpölinjaa tehdään etukäteen, uutta kaukolämpölaitosta varten. Sen tarkka sijainti on vielä auki, samoin uuden laitoksen tarkka malli. Molemmat riippuvat yhden alueelle mahdollisesti tulossa olevan yrityksen päätöksistä.
—Lämpölaitoksen sijainnille on kaksi vaihtoehtoa. Mikäli alueelle tulossa oleva toimija sitoutuu ostamaan meidän tuottamaamme höyryä, laitokseen tulee höyrykattila ja lyhyen siirtolinjan höyrynkuljetuskyky varmistetaan. Tässä vaihtoehdossa laitos rakennetaan Luolakalliontien ja Pääskyntien kulmaan, Ahtiainen selostaa.
Mikäli taas yritys ei tee investointipäätöstä Tuulissuolle, lämpölaitos tehdään suunnilleen Haarapääskyntien itäpäähän.
—Joka tapauksessa ensin tehdään varalaitos, joka käyttää polttoaineenaan todennäköisesti nesteytettyä maakaasua. Kaasu on öljyä parempi varavoimanlähde lähinnä polttoaineen kustannusten vuoksi.
Yhtiön nimeä Ahtiainen ei paljasta, mutta päätöstä odotetaan vielä tämän vuoden aikana.

Lisälämpöä kesällä 2021

Investointina Liedon Lämmön kaukolämpölaitos on joka tapauksessa merkittävä. Varalaitoksen kustannukset ovat noin miljoonan, hakekattilan noin viisi miljoonaa.
—Niiden päälle tulevat tontinhankintaan, höyryputkiin, vaakaan ynnä muihin liittyvät kustannukset. Kunnan lainatakaus on 8,5 miljoonalle eurolle, eikä sitä summaa ole tarkoitus ylittää, Anne Ahtiainen laskee.
Oli lopullisen laitoksen malli ja sijainti kumpi vain, valmista pitäisi olla kesällä 2021.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta!