Pääkirjoitus | 06.04.2023 12:24

Uutisviikko

Elämme hiljaisen viikon aikaa, vaikka ei sitä uutistarjonnasta uskoisi. Sunnuntaina olivat eduskuntavaalit, tiistaina Suomesta tuli Naton jäsen ja eilen keskiviikkona Sanna Marin ilmoitti, ettei hän pyri jatkamaan SDP:n puheenjohtajana. Meno on kuin Four Catsin esittämässä laulussa Suurten uutisten päivä: Aamulla jo huomasin on uutispäivä parempi kuin pitkiin aikoihin. (Juha Vainion sanoitus.)

Päivämäärillä on historiallista merkitystä, vaikka niihin olisi päädytty sattumalta. Nato on perustettu 4. huhtikuuta 1949. Suomi liittyi Naton jäseneksi 4. huhtikuuta. Historian harrastajat saattoivat toivoa, että liittymispäivä olisi ollut 6. huhtikuuta. Miksikö? Suomen ja Neuvostoliiton välinen sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta (YYA) allekirjoitettiin 6.4.1948. Symbolisella päivämäärällä 6.4. olisi lopullisesti lyöty sinetti Suomen kuulumisesta läntiseen arvoyhteisöön.

Viikon toiseen uutiseen. Eduskuntavaalien tulos on jo ehditty analysoida kerran jos toisenkin. On puhuttu politiikan heiluriliikkeestä oikealle. On puhuttu Tiktok-vaaleista. Varsinkin nuoret ehdokkaat ovat käyneet vaalikampanjaan tekemällä ahkerasti videoita Tiktok-palveluun. On menty mediakonsulttien ohjeiden mukaan sinne, missä äänestäjät ovat. Tulostakin on tullut, ja äänestäjät ovat löytäneet kampanjat.

Tiistaina julkaistiin uutinen, jonka mukaan Australia kieltää Tiktokin käytön julkishallinnon laitteilla tietoturvallisuussyistä. Tiktokin omistaa kiinalainen yhtiö. Samanlaisia päätöksiä on tehty myös Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa sekä Pohjoismaissa. Mutta kansanedustajan tehtävä on niin kiireistä, ettei siinä ehdi paljon tiktokkaamaan, eikä ainakaan virkapuhelimella, eikä varsinkaan valiokuntien kokouksissa, eihän.

Hyvää ja rauhallista pääsiäistä.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.