Pääkirjoitus | 09.06.2022 00:00

Alaikäisten ajokortit tulevat kalliiksi

Koulujen päätösviikonloppuna Turun lentokentän kyljessä Aerotiellä kuoli kaksi vuonna 2005 syntynyttä nuorta. Kuljettajana oli vuonna 2004 syntynyt mieshenkilö, toinen kuolleista matkusti auton takakontissa.

Kevään aikana hallitus on valmistellut alaikäisille myönnettävien ajokorttien poikkeuslupaehtojen poistamista. Jatkossa 17-vuotiaan ajokorttilupaan tarvittaisiin vain huoltajan suostumus. Harvassa lienevät ne huoltajat, jotka lapseltaan moisen etuoikeuden kehtaisivat evätä.
Ellei sitten turvallisuussyistä. Poliisi on suhtautunut nihkeästi alaikäisten ajokortteihin.
—Valitettavasti on nyt nähty, että 17-vuotiaat eivät ole ihan kypsiä henkilöauton rattiin. On sellaista impulsiivista käytöstä, eikä mietitä loppuun. Se on valitettava totuus, että vuosi tekee merkittävän eron, poliisitarkastaja Heikki Kallio tiivistää (HS 6.6.).

Liikennerikkomustilastoissa alaikäisten osuus on suhteellisesti korkea muihin ikäluokkiin verrattuna. Erityisesti törkeät ylinopeudet erottuvat tilastopiikkinä. Liikenneturvan tilastojen mukaan vuonna 2020 kuoli 10 henkilöä onnettomuuksissa, joissa oli osallisena 17-vuotias kuljettaja.

Niin kuin kaikissa ikäluokissa, suurin osa 17-vuotiaistakin käyttäytyy liikenteessä mallikkaasti. Surullista onkin se, että nuorten kuljettajien onnettomuuksissa osallisia on usein enemmän kuin onnettomuuksissa keskimäärin. Autot ovat täynnä tai ylitäynnä, onnettomuuden tapahtuma-aika on yö ja vauhdit tuhoisia.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.