Pääkirjoitus | 01.04.2021 08:11

Hallintopäätöksillä eivät nimet vaihdu

—Turun kaupallinen keskusta on nyt Turku Center, tiedotti Turun kaupunki tiistaina. Varsinais-Suomessa ihan vain keskustaksi kutsuttu alue Turussa, tois pual jokke, Kauppatorin maisemissa on nykyisin nimeltään anglistinen Turku Center. Päätöksen tekivät kaupunki, keskustan kortteleiden kiinteistönomistajat ja Turun Ydinkeskustayhdistys.
Uutta markkinointinimitystä ei perusteltu edes kansainvälisyydellä tai turismilla, vaan se ”antaa vahvan signaalin tahdosta tehdä yhdessä töitä kivijalkaliikkeiden säilyttämiseksi ja monipuolisen ja elävän keskustan vahvistamiseksi”. Siis: kun keskustaa aletaan kutsua ”sentteriksi”, valtaväylien laitoihin rakennetuista ostostemppeleistä palaavat asiakkaat kivikaupunkiin.

Vastaavia nimenvaihdoksia on näillä tienoillakin tehty. Ohikulkutien virallinen nimi on E18 Turun kehätie, vaikka oikeastihan sen nimi on Ohikulkutie, kun kerran ihmiset sitä Ohikulkutieksi kutsuvat. Tuulissuon perinteikkään teollisuusalueen nimi on nykyään virallisesti Avanti 3. Tuulinen suo ei kuulemma kuulosta riittävän vetävältä, toisin kuin eteenpäin katsovan Avantin toinen jatko-osa. Melko huvittava oli kaavoittajan päätös Satiaismäen nimen muuttamiseksi Satteenmäeksi. Hämeentien mäki Vanhalinnan kohdalla on saanut ilmeisesti nimensä satiaisista, puupalikoista, joilla hevoskärryt saatiin pysymään jyrkässä mäessä paikallaan. Ei siis intiimialueiden parasiiteista.
Onneksi kansaan voi luottaa. Satiaismäki, Ohikulkutie, Tuulissuo ja keskusta pysyvät kielenkäytössä vielä pitkään, kunnes muuttuvat tai vaihtuvat, niin kuin kielessä pikkuhiljaa, kuin itsestään, käy.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.