Pääkirjoitus | 18.03.2021 08:55

Ostamisen tavat muuttuvat vauhdilla

Suomalaisten tapa käyttää rahaa on viimeisen vuoden aikana muuttunut voimakkaasti. Aikaisemmin rauhallisella kasvukäyrällä olleet verkko-ostaminen, ruoan tilaaminen kotiin ja käteisen käytön väheneminen ovat harpanneet epidemia-aikana uusille tasoille, eikä paluuta taida olla. Muutos voi näkyä mielenkiintoisilla tavoilla myös maankäytössä ja ihmisten asumisessa.
Jos tulevaisuudessa ei enää tarvitse asua kaupan lähellä tai kävelyetäisyydellä ravintolasta, lähipalveluiksi riittävät koulut ja päiväkodit. Uudet palvelumuodot ja eri asioiden kuljetusta tarjoavat palvelut parantavat myös nykyisten syrjäseutujen palveluntasoa: jos Lavamäen peränurkkaan voi tilata kännykällä ravintolaruokaa tai kauppakassit, asuminen haja-asutusalueella helpottuu.

Etätoimistojen myötä perinteiset konttorityöpaikat kaupunkikehällä vähenevät. Jos työmatka lyhenee puolen tunnin automatkasta 15 sekunnin kävelyyn aamupalapöydästä työhuoneeseen, asuinpaikan voi valita vapaammin. Tarpeettomiksi käyviä toimistotiloja ja kauppakeskuksia rakennetaan Suomeen edelleen, mutta sen trendin soisi vaihtuvan jo seuraavaan.
Kaupungistumiskehityksen lopulla on jo hekumoitu, mutta syrjäseutujen voitonhuuma lienee ennenaikainen. Muutos on kuitenkin myös mahdollisuus. Toimivat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat monipaikkaisuuden, ja luulisi väljempien ja halvempien neliöiden kiinnostavan. Etenkin, jos sunnuntaiaamun pizzan voi tilata kotiin samalla sovelluksella kuin kivikaupungissakin.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.