Pääkirjoitus | 25.02.2021 08:31

Opetustiloihin kannattaa satsata

Sekä Liedon että Ruskon kunnanvaltuustot siunasivat yläkoulujensa tulevaisuuden maanantaina. Ruskon ainoaa yläkoulua saneerataan ja laajennetaan miljoonilla, Liedon kolmesta yläkoulusta suurin ja vanhin taas korvataan kokonaan uudella rakennuksella. Molemmat päätökset tehtiin valtuustoissa lopulta yksimielisesti.
Kun kunnissa tehdään miljoonaluokan päätöksiä, peruskouluja parempia kohteita ei ole. On investointipäätöksen taustalla sitten väestönkasvu, sisäilmaongelmat tai yksinkertaisesti tilojen vanheneminen epäkuranteiksi opetuskäyttöön, toimivat ja turvalliset opetustilat ovat kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Etenkin sen jälkeen, kun sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta joskus tulevaisuudessa.
Laadukas uudisrakentaminen takaa molempien koulujen veto- ja elinvoiman ainakin muutamaksi vuosikymmeneksi eteenpäin. Etenkin velkaisen Liedon kohdalla lasku on iso, historiallinen. Rusko voisi maksaa koko Maunun koulun remontin käteiskassastaan, Lieto ottaa Keskuskoulua varten lainaa parikymmentä miljoonaa euroa. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan lopulta ollut. Perusopetus on kunnan ydintoimintaa, ja etäopetus on osoittanut, että lähiopetusta varten tarvitaan digiaikoinakin asialliset tilat.
Niin kuin Keskuskoulun ja Liedon lukion opettaja Riina Kolkkala valtuuston kokouksessa totesi: Keskuskoulu-päätös on erittäin positiivinen, ja siinä pitää nähdä mahdollisuuksia uhkien sijaan.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.