Pääkirjoitus | 15.10.2020 08:47

Soteuudistus on taas valmis

Onko Suomen sosiaali- ja terveysjärjestelmä toiminut viimeiset puoli vuotta hyvin vai huonosti? No, ainakin verrokkimaihin verrattuna kohtuullisen hyvin. Tunnusluvut ovat Euroopan ja maailman mittakaavassa hyviä.

Entäs viimeiset kymmenen vuotta? Hankalampi kysymys. Suomessa on tunnetusti maailman mittakaavassa huipputasoinen erikoissairaanhoito, mutta perusterveydenhuollon taso on rapautunut pikkuhiljaa kulujen kasvaessa, asiakkaiden lisääntyessä ja tulopohjan haurastuessa. Soteuudistusta on touhuttu eri hallituskokoonpanoilla koko vuosituhat, ja nyt on kuulemma taas tullut valmista.

Uudistusta haukkuvat — opposition lisäksi — ne kunnat, joissa sotekulut ovat henkilöä kohti olleet maltillisia, johtuen joko väestön hoitotarpeesta tai palveluiden järjestelyistä. Yleensä varmaan molemmista. Haukkuja tuli myös Kuntaliitosta, kehujia ovat köyhät ja kipeät.

Soteuudistuksen hyvänä puolena voi pitää hartioiden levenemistä. Nykyisellään järjestäjiä on vajaat 200, uudistuksen jälkeen kymmenesosa. Silti ainakin puolet liikaa. Kritiikkiä on saanut etenkin rahoitusmalli.Hyvinvointialueet — keskustakielellä maakunnat — aloittavat vuoden 2023 alussa, jos Sanna Marinin hallituksen esitys voimaan tulee. Eduskuntaan uudet lait tuodaan joulukuussa, siihen mennessä ehdotuksesta ehditään löytää monta madonreikää ronkittavaksi.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.