Pääkirjoitus | 24.09.2020 08:10

Maanpuolustus ei odottele

Vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, että lainarahaa on maailmalta tarjolla rajattomasti, kattokin tulee aikanaan vastaan. Ennen sitä Suomessa pitäisi tehdä päätös 1990-luvulla hankittujen Hornet-hävittäjien seuraajien valinnasta. Hintahaitariksi päätettiin edellisellä hallituskaudella 7—10 miljardia. Summa tuntui tuolloin valtavan suurelta.
Koronakriisin myötä Suomi velkaantuu tänä vuonna reilut 18 miljardia, ensi vuonna ainakin 11, minkä lisäksi valtion omaisuutta on tarkoitus myydä miljardeilla. Herää houkutus jättää velkarahalla ostettavat hävittäjät hankkimatta. Mikä meitä muka uhkaa?
Koronakevään ja -kesän aikana reserviläisten kertausharjoituksista peruttiin leijonanosa. Toimi oli perusteltu, mutta loputtomiin ei voida odottaa. Syksyn mittaan tärkeimpiä harjoituksia järjestetään, mutta rajoitetusti. Myös ensi vuoden kansainväliseksi kaavailtu pääsotaharjoitus muutettiin kansalliseksi.
Valtion perimmäinen tarkoitus on kansalaisten turvallisuuden ja elinmahdollisuuksien takaaminen. Tällä hetkellä mikään eduskuntapuolue ei Puolustusvoimien merkitystä kiistä, mutta painotuseroja on. Kansakin arvostaa reserviläisarmeijaa ja haluaa pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.
Koronaviruksen, reserviläisarmeijan, surkean valtiontalouden tilan ja turbulentin maailman yhtälö on hankala. Silti se pitää ratkaista itse, omin voimin ja joka päivä.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.