Pääkirjoitus | 16.04.2020 08:57

Rajoitusten jatkoa tarvitaan edelleen

Vaikka maan hallitus päätti eilen lopettaa Uudenmaan eristämisen, päätös ei saa olla signaali sille, että kaikki muukin palautuu ennalleen. Koronavirusepidemia on edelleen leviämässä, ja mahdollisesti Uudenmaan eristämisen loppuminen aiheuttaa tautitapausten nousupiikin, mikäli uusmaalaiset suuntaavat isolla innolla vapaa-ajan asunnoilleen muun muassa Varsinais-Suomen saaristokuntiin.

Kevään eteneminen voi helposti johtaa huolettomuuteen. Nuoriso kokoontuu isoina laumoina, riskiryhmät käyvät kaupoissa muulloinkin kuin heille erikseen varattuina asiointiaikoina, ja käsienpesu alkaa monilta unohtua. Sen voi havaita sellaisissakin kauppaliikkeissä, joissa on mahdollisuudet sekä pestä että desinfioida kädet.

Liikuntaa voi harrastaa omatoimisesti luonnossa, mutta tässäkin täytyy muistaa turvaetäisyydet. Suosituimmilla frisbeegolfradoilla oli pääsiäisen tietämissä joukoittain ihmisiä. Kun isompi kaveriporukka liidättää kiekkoa, siinä helposti ollaan paitsi omaa joukkoa myös muita radalla olevia turhan lähellä.

Iäkkäisiin ihmisiin paras tapa olla yhteydessä on puhelinsoitto. Iäkkäiden vastustuskyky on nuoria ja terveitä heikompi, joten hyvää tarkoittava vierailu vanhempien tai isovanhempien luona voi olla kohtalokas — myös usealle muulle.

On ymmärrettävää, että etenkin yrittäjät haluaisivat tilanteen normalisoituvan mahdollisimman pian. Tässä tilanteessa on kuitenkin syytä kuunnella asiantuntijoita ja noudattaa heidän ohjeitaan. Yrittäjien kunniaksi on sanottava, että varsin moni esimerkiksi ravintola-alalla on kehittänyt uudenlaista toimintaa, jonka ansiosta elinkeino ei kokonaan kuihdu.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.