Pääkirjoitus | 26.03.2020 00:00

Sitkeyttä tarvitaan koko kansalta

Resilienssillä tarkoitetaan venymistä, sinnikkyyttä, joustavuutta, sietämistä ja kestokykyä. Kykyä selviytyä vastoinkäymisistä. Suomea taas on pidetty yhtenä maailman resilienteimmistä eli sitkeimmistä valtioista. Nyt ja jatkossa sitkeyttä todella mitataan.
Suomesta tekevät sitkeän toimiva systeemi, koulutettu ja suhteellisen hajallaan asuva väestö, Venäjään varautumisen perinne ja kestävä infra, myös digitaalinen. Rahaa ei Euroopassa ole kuin Saksalla ja Norjalla. Kaikki muut ovat samassa veneessä, jonka pohjassa olevasta reiästä pulppuaa toistaiseksi vettä sisään. Peukaloa pidetään reiällä, mutta tulppaa veistellään toistaiseksi voiveitsellä. Taloudellinen tuho tulee olemaan valtava, muttei pelkästään Suomessa.
Sellaiset maat kuin Venezuela, Somalia, Syyria, Libya, Irak, Jemen ja vaikka Moldova ovat toisenlaisessa tilanteessa. Rahaa ei ole, henki on halpaa. Välimeren alueen pakolaisleireille levitessään COVID-19 tekee laajaa tuhoa. Resilienssiä ei enää ole.
Libyassa, Jemenissä tai Myanmarissa ei muuten ole todettu vielä yhtään koronatapausta.
Sitkeyttä tarvitaan myös kodeissa. Toimettomuuteen kahlitut lapset, heidän kanssaan etätyöskentelevät aikuiset, erityisryhmät, yli 70-vuotiaat ja oikeastaan ihan kaikki joutuvat nyt venymään. Joku yrittää lähteä hiihto- tai kauppakeskukseen, vaikka ohjeet eivät voisi olla selkeämpiä.
Akuutin vaiheen odotetaan olevan ohi kesän kynnyksellä. Keskikesällä aletaan laskea tappioita ja rakentaa uutta. Paluuta parin viikon takaiseen normaaliin ei taida olla, uusi normaali odottaa tulevaisuudessa. Suomella siihen on ehkä maailman parhaat eväät.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.