Pääkirjoitus | 12.03.2020 09:11

Varautuminen on tässäkin viisautta

Kiinasta alkuvuonna lähtenyt uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia on levinnyt yli sataan maahan. Tapauksia on todettu maailmanlaajuisesti jo lähesi 200.000. Yli sata maata on raportoinut tartunnoista. Suomessakin on varmistettuja koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia puolen sataa. Niistä suurin osa on liittynyt matkailuun. Alkuviikon molemmat varsinaissuomalaiset tapaukset ovat tuontitavaraa Italiasta.

Varautuminen on tarpeellista mutta hankalaa. Alkuvaiheen neuvot käsien pesemisestä ja hihaan yskimisestä ovat päteviä kaikkiin pisaratartuntoina leviäviin infektiotauteihin, mutta sekään ei yksin riitä, koska virukset voivat levitä myös erilaisilta pinnoilta, vaikka ne eivät niissä kauan eläisikään.

Tavallisessa kauppareissussa on monta riskikohtaa: pankkiautomaatti, ostoskärry, ovenkahva, vaakanäppäimet, maksupäätteen näppäimet, puhumattakaan rahapelien kosketusnäytöistä. Joka väliin ei voi lotrata käsidesillä, ja hanskojen käyttökin on ostoksilla työlästä.

Varautua kannattaa. Myös siihen, että joutuu karanteeniin. Kotiin on syytä varata elintarvikkeita esimerkiksi viikon tarpeiksi. Reseptilääkkeiden noutamista ei tarvitse jättää viimeiseen päivään. Isoihin joukkotapahtumiin ei kannata mennä, ja poskisuudelmia kannattaa varoa.

Kirkkokin on ohjastanut seurakuntia. Kättelemisestä pidättäydytään myös muissa tilaisuuksissa kuin jumalanpalveluksissa. Huomiota kiinnitetään muun muassa ehtoollisen jakamisen ja kolehdin keräämiseen tapaan ja hyvään hygieniaan näissä, koska huomattava osa kirkossa käyvistä kuuluu ikääntyneisiin eli koronaviruksen riskiryhmään.

Jos tuntee itsesään koronan oireita, pitää soittaa terveysasemalle eikä lähteä sinne suin päin muita tartuttamaan.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.