Pääkirjoitus | 05.02.2020 16:17

Nuoret toivovat ilmastouutisilta ratkaisuja

Valtaosa nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Yli puolet 13—18-vuotiasta nuorista myös kokee, että nuorten ääni ei kuulu riittävästi ilmastoasioissa. Vain vajaa kolmannes on sitä mieltä, että nuoria kuullaan mediassa riittävästi ilmastonmuutoksen liittyen. Tämä selviää Sanomalehtien Liiton Kantar TNS:ltä tilaamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta sekä ilmastouutisoinnista.

Nuoret kaipaavat juttuja, joissa kerrotaan, miten ilmastonmuutos voidaan ratkaista. Vaikka nuoria syytetään välinpitämättömiksi sen suhteen, mitä maailmassa ja yhteiskunnassa tapahtuu, tutkimus kertoo aivan toista: ilmastouutiset herättävät nuorissa ennen kaikkea halua toimia tai tehdä asialle jotain.

Joka puolelta tulvii syiden selvittämisen sijasta uutisia seurauksista — lumettomista talvista, Espanjan lumisateista, napajäätiköiden sulamisesta, hirmumyrskyistä tai ennätyskuivuudesta. Se jos mikä on omiaan herättämään ahdistusta.

"Mitä se meille kuuluu", on kyynikon vastaus kysymykseen, pitäisikö yksittäisen ihmisen tehdä jotain ympäristön muutoksen hillitsemiseksi. Totta on, että yksittäisen kansalaisen siirtyminen jokapäiväisestä lihansyöjästä joka toinen päivä lihaa syöväksi ei maailmaa pelasta. Mutta jokaisella teolla on hivenen merkitystä. Jos ei muuten kuin sillä tavalla, että osoitetaan olevamme yhteisen hyvän asialla.

Mitä paikallislehti voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Ainakin kirjoittamalla aiheesta, kannustamalla kierrätykseen ja kestävään kehitykseen. Yksi vaihtoehto on tarjota paperisen lehden sijasta digitaalinen vaihtoehto niille, jotka sitä haluavat.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.