Pääkirjoitus | 10.10.2019 10:04

Hirvillä ja autoilijoilla samat kohtalon ajat

Juuri näinä päivinä käynnistyy ajanjakso, joka on vaarallinen sekä hirvieläimille että ihmisille. Hirvivaara liikenteessä on suurimmillaan näin syksyn hämärinä iltoina ja aamuina, ja hirviä taas vaara kohtaa, kun hirvenmetsästys alkaa ensi lauantaina 12. lokakuuta koko maassa. Jotkut hirviseurueet tosin siirtävät jahdin alkamaan myöhempään ajankohtaan, pakkaskaudelle.Hirvestys ei lähde liikkeelle pelkästä lihanhimosta, sillä hirvenmetsästyksen tarkoituksena on myös säädellä hirvikannan kokoa ja rakennetta hirvitalousalueille asetetun tavoitetason mukaiseksi. Suomessa tavoitteena on 68.000—85.000 yksilön talvikanta koko maassa.

Varsinais-Suomessa hirvi on lukumääräisesti sivuosassa, sillä nuppiluvun perusteella laskien huomattavan useimmin tähtäimessä on kansankielellä valkohäntäpeuraksi kutsuttu valkohäntäkauris ja sen pienempi sukulainen metsäkauris.

Metsästäjäliiton mukaan metsästyksestä saaliksi saadun riistalihan arvo on Suomessa noin 60 miljoonaa euroa, ja se muodostuu pääasiassa hirvieläinten lihasta. Suurin osa päätyy metsästäjien pakastimiin, mutta lihakauppa elää tänäkin syksynä toivossa, että lihaa saataisiin myyntiin myös muille kuluttajille.

Vastuullisessa metsästyksessä on lyijyn käyttöä vähennetty ennen muuta vesilinnustuksessa, mutta myös hirvijahdissa käytetään nykyisin jo varsin paljon lyijyttömiä metsästysluoteja. Tästä on hyötyä kahta kautta: lyijyä ei pääse maastoon, eikä riistanlihaan jää lyijyjäämiä. Nyt on syytä toivottaa varovaisuutta niin maantieliikenteessä kuin hirvieläinjahdissa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.