Pääkirjoitus | 03.10.2019 09:00

Tienoon kunnat väestökadon harvoja voittajia

Tilastokeskuksen uusi väestöennuste vahvisti etukäteisspekulaatiot siitä, että syntyvyys Suomessa on edelleen laskusuunnassa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa syntyy tänä vuonna noin 45.000 vauvaa. Kun samaan aikaan kuolee noin 55.000 ihmistä, väestön määrä kasvaa vain maahanmuuton ansiosta. Laskennallinen lapsimäärä per nainen on tänä vuonna 1,32—1,34.
Mikäli Tilastokeskuksen ennuste osoittautuu tarkaksi, Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuoden 2030 paikkeilla. Toisaalta, Tilastokeskuksen ennusteet ovat aiemminkin nöyrtyneet totuuden rinnalla. Vielä vuonna 2015 ennustettiin väestön kasvavan tasaisesti ainakin 2060-luvulle asti. Muutokset yhteiskunnissa, maailmassa ja nuorten aikuisten trendeissä voivat kääntää ennusteen toiseen suuntaan. Ilman poliittisia toimia muutosta ei kuitenkaan ole näkyvissä.
Tienoon kunnat — Turku, Lieto ja Rusko — ovat kuitenkin hupenevan väestön määrällä mitattuna voittajia. Turun väkiluvun ennustetaan olevan vuonna 2030 yli 207.000, siis noin 15.000 asukasta enemmän kuin nyt.
Liedossa väkiluku kasvaisi nykyisestä vajaasta 20.000:sta noin 600:lla, Ruskolla taas 6.300:sta noin 300:lla. Ei valtavia muutoksia, mutta plussan puolella kuitenkin.
Se, pitääkö vähenevää väestöä ongelmana vai ei, on jokaisen oma arvovalinta. Ongelma ei ole väestön varsinainen määrä, vaan sen demografia ja huoltosuhde. Siis se, kuinka monta työikäistä on sataa eläkeläistä, lasta tai työkyvytöntä kohden.
Suomesta uhkaa tulla hoivakoti, jonka valot sammuttaa viimeinen. Tai sitten on aika tehdä päätöksiä ja uudistuksia, joilla joko kannustetaan lisääntymään, lisätään maahanmuuttoa tai karsitaan huollettavien palvelutasosta.


Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.