Pääkirjoitus | 29.08.2019 08:43

Kansanterveyden tukeminen saakoon jatkua

Viime viikkoina on paheksuttu rahapeliautomaattien sijoittamista sellaisiin paikkoihin, joissa käy paljon ihmisiä eli päivittäistavarakauppoihin, liikenneasemille ja ravintoloihin. Veikkauksen omistamat automaatit keräävät vuodessa merkittävän summan rahaa, jolla tuetaan kansanterveystyötä, nuorisotyötä ja liikuntatoimintaa.

Rahapeliautomaatteja on esitetty siirrettäväksi erillisiin pelisaleihin, jotta peliongelmaisia suojeltaisiin. Varmasti se jättäisi monen kaupassa kävijän kukkaron koskemattomaksi, mutta samalla rahapeliautomaattien tuotto hiipuisi.

Osa Veikkauksen pelien tuotosta käytetään peliongelmaisten auttamiseen. Uudet tunnistautumisvelvoitteet tulevat muutaman vuoden päästä voimaan, ja tuolloin ei välttämättä kertapelaamisella ole mahdollista syytää raha koneeseen yli varojen.

Suurin osa hedelmäpelien ja muiden vastaavien kilkuttajien pelaamisesta on sattunnaishupia. Pelataan eurolla—parilla tai korkeintaan kympillä. Kun vertaa marketin aulassa pelaamista Veikkauksen omiin pelisaleihin, jälkimmäisissä kyllä antaudutaan pelien maailmaan paljon pidemmäksi aikaa ja paljon isommin panoksin.

On selvää, että kolikkopelaaminen voi addiktoida ihmisen samalla tavalla kuin tupakka, alkoholi, porno tai naapureiden kyttääminen. Mutta kohtuuttomalta tuntuu se, että jos 1,3 prosentissa kotitalouksista pelataan automaatteja ongelmallisen paljon, huvipelaamisen mahdollisuus kielletään 98,7 prosentilta.

Todellinen ongelmapelaaminen tapahtuu paljon useammin kotona tai työpaikalla netin ääressä kuin marketin aulassa. Moni on myös huolissaan siitä, että kotimaisen pelaamisen synnilliseksi leimaaminen johtaa siihen, että pelataan ulkomaisilla uhkapelisivustoissa. Sieltä ei tule yhtään tiiltä vanhustentalon seinään tai apua suomalaisten syöpälasten virkistykseen.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.