Pääkirjoitus | 13.06.2019 08:36

Vuosikymmen sitten tapahtunutta ei juhlita

Tasan 10 vuotta sitten 13. kesäkuuta vuonna 2009 sieppaaja vapautti Vahdolla metsäalueella naisen, joka oli ollut kateissa pari viikkoa ja vangittuna ahtaaseen äänieristettyyn koppiin rautatieaseman lähellä Turussa. Kyse oli miljonääriperijästä, jonka paattislainen oikeustieteen lisensiaatti sieppasi tämän asunnosta Helsingistä 27. toukokuuta 2009 ja kuljetti tainnutettuna Turkuun.

Sieppaaja sai siepatun omaisilta vaatimansa lunnasrahat, kahdeksan miljoonaa euroa. Piilossa tehdyn poliisi- ja muun viranomaistyön sekä seurantalaitteen ansiosta sieppaaja pidätettiin pian sen jälkeen, kun hän oli vapauttanut panttivankinsa.

Lunnasrahat saatiin sentilleen takaisin. Sieppaaja oli kätkenyt niitä eri paikkoihin, muun muassa Paattisilla olevan pienkonelentokentän maastoon. Osa rahoista lensi Louhen parkkiluolan ajoluiskaan, kun sieppaaja ajoi polkupyörällä saaliin saatuaan karkuun.

Oikeudessa pidätetty myönsi ihmissieppauksen. Poliisin mukaan kaappaus oli erittäin hyvin suunniteltu, sillä sitä varten oli hankittu vankinapitopaikaksi kerrostaloasunto, ja lisäksi sieppaaja oli varustautunut isolla puulaatikolla ja pakettiautolla saadakseen siepatun Helsingistä Turkuun.

Miljoonaperijättären sieppaus sai mediassa valtavan huomion, ja aiheesta on tehty erillinen nide yhteen suomalaisista rikoksista kertovaan sarjaan.

Tapaus opetti myös sen, että Suomi ei ole lintukoto, jossa kuka tahansa voi tuntea olonsa turvalliseksi. Tuon kymmenen vuotta sitten sattuneen rikoksen jälkeen turvatoimia on kiristetty niin johtavien politikkojen kuin yritysten tärkeiden henkilöiden suojaamiseksi.

Keskusteluissa nousi myös esille se, että täydellistä rikosta on mahdoton tehdä, vaikka suunnitelmat olisivat miten tarkkoja ja valmistelut hoidettu muutenkin kuin päähänpistoina.

Rikokseen syyllistynyt on suorittanut tuomionsa aikapäiviä sitten. Monen ihmisen mielissä hän pysyy hamaan hautaan äkkirikastumista yrittäneenä miljonäärin sieppaajana.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.