Pääkirjoitus | 04.06.2019 08:36

Sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä ekologia

Eilen julkistetun hallitusohjelman kulmakivinä ovat osallistaminen ja osaaminen. Hallitusohjelma lupaa luoda tai säilyttää — makuasia — sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen päätöksillä eriarvoisuus vähenee ja tuloerot pienenevät. Tämä tavoite voidaan ratkaista kahta kautta. Joko parannetaan heikommassa olevien asemaa tai heikennetään nyt paremmin pärjäävien elinoloja. Hallitus pyrkinee ensiksi mainittuun vaihtoehtoon, mutta kriitikot uskovat enemmän jälkimmäiseen.

Keskeinen talouspolitiikan tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Liedossa työllisyysaste oli jo toissa vuonna 80 ja Ruskolla 81,1 prosenttia. Ei kai niitä yritetä vääntää tavoitteeseen, siis alaspäin?

Hallituksen päätöksillä Suomi kulkee kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tämä on valtava mutta pakollinen tavoite, johon kutsutaan kansaa mukaan muuraamaan tulipesiensä piiput umpeen ja vaihtamaan neljänkymmenen tuhannen euron dieselinsä sadantuhannen euron sähkö- tai hybridiautoon.

Hallitusohjelma vakuuttaa, että laadukkaat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut tuottavat hyvinvointia. Se on luottamusta siihen, että jokaisesta pidetään huolta, kun omat voimat eivät riitä. Nyt herää kysymys, ajetaanko pihlajalinnat, esperit, mehiläiset ja kumppanit maanpakoon laadukkaiden julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tieltä.

Hallitus ennakoi uusia työpaikkoja syntyvän etenkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Rinteen hallitus luo entistä yritysystävällisemmän ja kilpailukykyisemmän Suomen, jossa yrityksillä on hyvät edellytykset menestyä. Tämä tapahtuu yritystukia leikkaamalla ?

Ohjelmassa korostetaan kaupunkien suurta merkitystä Suomen elinvoimalle. Kasvukaupungeilla on keskeinen rooli kestävän kasvun ja työllisyyden edistämisessä, ilmastonmuutoksen torjunnassa ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Samalla hallitus haluaa, että ihmisillä on aito mahdollisuus rakentaa oman elämänsä polkua riippumatta siitä, missä he elävät. Ihan kuin hallitusohjelma olisi tehty leikkaa-liimaa-periaatteella SDP:n, vihreiden ja keskustan vaaliesiteistä. Ja RKP:tä sen verran, että hallitus korostaa maan kaksikielisyyttä ja palauttaa toisen vieraan kielen kokeen ylioppilastutkintoon. Tulevaisuus näyttää, miten ohjelmapaperia ihan oikeasti toteutetaan.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.