Pääkirjoitus | 16.05.2019 00:00

Ei ole yhdentekevää, ketkä EU-parlamentissa ovat

Eilen ennakkoäänestyksellä käynnistyneet EU-parlamenttivaalit eivät ole Suomessa vielä koskaan nousseet valtavan äänestysinnostuksen kohteeksi. Edellisissä vaaleissa Suomessa oikeuttaan käytti reilut 39 prosenttia äänioikeutetuista. Eipä ollut hääppöinen EU:n keskiarvokaan, 42,6 prosenttia, mutta vanhan EU:n ydinmaissa Belgiassa (89,6 %) ja Luxemburgissa (85,5 %) kansalaisten ymmärtävät EU:n ja sen päätöksenteon tärkeyden.

Usein sanotaan, ettei Suomen ääni 751 parlamentaarikon joukossa 13 hengen voimalla kuulu. Määrä toki on pieni, mutta toisaalta parlamentin jäsenet toimivat valiokunnissa, joissa valmistellaan asiat parlamentin täysistuntoihin. Siellä voi yksikin ihminen sitkeydellä vaikuttaa

. Jokainen punnittu ääni vaaleissa on tärkeää, sillä meppien paikat eivät voi olla palkintoja pitkäaikaisesta toiminnasta suomalaisessa politikassa taikka astinlautoja seuraaviin eduskuntavaaleihin. EU-parlamenttiin tarvitaan osaavia ja aktiivisia ihmisiä. Vaikka kaikki jäsenvaltioiden kielet tulevat tulkkiarmeijoiden kautta kuulluksi, ei ole pahitteeksi osata muutamaa keskistä eurooppalaista kieltä voidakseen viedä asioita eteenpäin muuallakin kuin järjestetyissä kokouksissa.

Etteikö muka EU ole tärkeä? On se. Peruskirjan mukaan Euroopan unionin päämääränä on edistää rauhaa, eurooppalaisia arvoja ja kansalaisten hyvinvointia sekä tarjota kansalaisille vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue, jolla ei ole sisärajoja. EU toteuttaa kestävää kehitystä, jonka perustana ovat tasapainoinen talouskasvu ja hintavakaus, täystyöllisyyttä ja sosiaalista edistystä tavoitteleva kilpailukykyinen markkinatalous sekä ympäristönsuojelu. Lisäksi EU torjuu sosiaalista syrjäytymistä ja syrjintää, edistää taloudellista, sosiaalista ja alueellista koheesiota sekä kunnioittaa kulttuurien ja kielten moninaisuutta. Eivätkö nämä ole muka merkityksellisiä asioita?

Jos nämä eivät ole ihmiselle tärkeitä, vaan mielikuvissa EU:sta liikkuvat ainoastaan käyrät kurkut ja hautatervan myrkylliseksi väittäminen, jättäkööt sitten äänestämättä. Mutta on syytä muistaa, että Suomen meppien joukko valitaan joka tapauksessa vain niiden valinnoilla, jotka käyvät äänestämässä.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.