Pääkirjoitus | 19.03.2019 08:47

Hoivakotien ongelmat eivät yksittäisiä

Vanhusten hoivakotien julkisuuteen nousseet ongelmat eivät ole yksittäisiä saati harvinaisia. Valviran ja aluehallintovirastojen tarkastuskäynnit hoivakodeissa kertovat, että samanlaisia ongelmia toistuu monissa paikoissa.

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet alkuvuoden aikana useita ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia eri puolilla maata sijaitseviin vanhusten asumispalveluyksiköihin. Tarkastuskohteet on valittu riskien perusteella valvontaan tulleiden ilmoitusten ja muiden tietojen pohjalta, joten niistä tehdyt havainnot eivät anna kokonaiskuvaa hoivapalveluista. Viranomaiset vakuuttavat, että suuri osa Suomen hoivapalveluyksiköistä toimii edelleen hyvin niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.

Mutta kuten tiedetään, yksi mätä omena saattaa pilata koko korin maineen. Tarkastuksilla havaitut puutteet ovat liittyneet muun muassa lääkitysturvallisuuden asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmien päivittämiseen, terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, henkilöstön riittävyyteen suhteessa asiakkaiden palvelutarpeeseen sekä henkilökunnan tehtävien organisointiin.

Yksikin puute tai ongelma heittää varjon hyvän ja turvallisen vanhuuden ylle. Tarkastushavaintojen mukaan niukka henkilöstömäärä on näkynyt siinä, etteivät hoitajat ole ehtineet huolehtia asiakkaiden perushoidosta riittävästi. Asiakkaita ei ole ehditty käyttää vessassa tai ylipäätään avustaa ylös vuoteesta päivän aikana. Ravitsemuksesta ei aina oltu huolehdittu riittävästi. Viriketoiminta on ollut vähäistä, eikä asiakkaiden kanssa ole ehditty ulkoilla.

Kaikkia näitä havaintoja on tehty sekä yksityisissä että kunnallisissa hoitokodeissa.

Vakavinta laittomuutta, joka johtaa huonoon palvelutasoon, on siinä, että hoitajia ei ole tarpeeksi, vaikka heitä paperilla saattaisikin olla edellytetty määrä. "Työvuorolistoihin merkityt henkilöt eivät välttämättä työskennelleet yksikössä tai työvuorot itsessään olivat erilaiset, kuin mitä listalle oli merkitty" raportti toteaa.

Johtamisessa on silloin iso ongelma, jos työntekijät eivät uskalla kertoa epäasianmukaisuuksista johdolle tai puuttua epäasianmukaiseen toimintaan työpaikkansa menettämisen pelossa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Erja Laine-Villa | 19.03.2019 10:28

Turun Tienoossa on aina hyvät ja ajankohtaiset pääkirjoitukset, niinkuin tänäänkin. Omasta päästä osiossa eri toimittajien kirjoitukset myös parasta luettavaa joku kerta. Erityisesti kiitos hyvästä jutusta,joka kertoi Vahdon Hot Mamas -ryhmästä

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.