Pääkirjoitus | 12.03.2019 09:21

Villeinä ja vapaina vaalikentille

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen ja samalla poliittisen hallituksen muuttuminen toimitusministeristöksi oli laajalla organisaatiolla vuosikausia puurtaneille iso pettymys. Mutta kyllä pettyneidenkin suunnalta oli kuultavissa monenlaista helpotuksen huokausta. Nyt jäi aikaa vaalityölle, sillä eduskuntavaalit kolkuttavat ovella.

Ilkeimmät meistä laskevat, mitä tämä kaikki tuli maksamaan, kun ei tullut takkia, ei housuja, ei edes liivejä. Aika iso kustannus tuli yhdestä kukkarosta, joka sekin näyttäisi olevan tyhjä. Niin valtionhallinnosta kuin maakunnista vakuutellaan ainakin viran puolesta, että turha työtä ei tehty. Näillä eväillä on uuden hallituksen helppo ponnistaa loppu-urakkaan.

Varsinais-Suomen liiton muutosjohtaja Antti Parpo totesi eilen omassa katsauksessaan, että valmistelun maltilliseen alasajoon valmistaudutaan. "Sopimukset käydään läpi ja kerätään kaikki tähän saakka valmistellut materiaalit sellaiseen muotoon, että niitä on jatkossakin helppo hyövyntää".

Maakuntauudistuksen vastuuvalmistelija Kaisa Äijö muistutti eilen kokoontuneessa maakunnan poliittisessa ohjausryhmässä, että ne maakuntapuolen tehtävät, jotka olisivat siirtyneet maakuntiin, kytkeytyvät vahvasti alueiden kehittämiseen, elinvoimaan ja kasvuun sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Vaikka valmista ei tullut, noihin ilmiöihin vastaaminen edellyttää aiempaa laajempia hartioita eli laajaa yhteistyötä, työnjakoa ja resurssien turvaamista.

Poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva totesi kokouksen jälkeen, että uudistuksen valmistelusta siirrytään uudistuksen hallittuun alasajoon. Hän korosti, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on välttämätön, jotta sote-palvelut voidaan turvata yhdenvertaisesti ja kustannustehokkaasti kaikille väestön ikärakenteen muuttuessa nopeasti.

Koska ministerien ei enää tarvitse kantaa poliittista vastuuta, he voivat puhua vapaammin. Se merkitsee värikästä vaalikamppailua, kun etsitään syyllisiä ja suomitaan syyttömiä. Samalla pohditaan tulevan eduskunnan paikkajakoa, koska viimeisten gallupien mukaan kaarti tulee uudistumaan. Yksi hallituspuolue saattaa jopa häipyä kokonaan pois.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.