Pääkirjoitus | 19.02.2019 08:38

Puuta polttamalla säästetään lämmityssähköä

Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisista pitää tulisijaa tarpeellisena omakotitaloissa. Eikä tulisija ole monessakaan kodissa turhan panttina. Taloustutkimuksen selvitys osoittaa, että tulisijaa lämmitetään lähes päivittäin loka—huhtikuun välisenä aikana niissä kodeissa, joista tulisija löytyy.

Vastaajien mukaan kolme tärkeintä syytä tulisijan käyttämiseen ovat talvikauden säännöllinen lämmitys tai lämmitys huippupakkasten aikana sekä kosteuden poisto ja ilman kierrättäminen. Neljänneksi tärkeimpänä syynä on tunnelman luominen.

Puuta polttamalla voi lisäksi säästää sähkölaskuissa. Jos kunnollista poltettavaa löytyy omasta metsästä itse tehden, työlleen saa kelpo vastineen, jolla on yhteiskunnallistakin merkitystä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm on laskenut, että jos sähkölämmitteisten pientalojen puunkäyttö korvattaisiin sähköllä, Suomen sähkönkäyttö lisääntyisi talvikuukausien aikana 775 gigawattitunnilla. Puulämmitys siis vähentää sähkönkulutusta yhden ydinvoimalayksikön verran.

Ydinvoima toki on vaarattomampaa kuin puiden pienpoltto — näin meille on viime vuosina opetettu. Pientalojen takan sytyttäjä on joissain piireissä rikollisen kirjoissa, koska pienhiukkaspäästöt ovat ihmisille vaarallisia.

Taloustutkimus on todennut suomalaisten puulämmittäjien olevan kiinnostuneita keinoista, joilla pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää. Mahdollisuuksia tähän on, sillä tulisijoja kehitetään entistä energiatehokkaimmiksi ja entistä vähemmän saastuttaviksi.

Myös pientalon tulisijan sytyttäjät ovat entistä valistuneimpia sen suhteen, millaista polttopuuta ja miten tulisijoissa kannattaa polttaa hyödyn maksimoimiseksi ja haitan minimoimiseksi.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.