Pääkirjoitus | 11.12.2018 06:00

Suunnittelijoiden ja pomojen lisäksi tarvitaan työntekijöitä

Aurora-mitalin eilen saanut vanhoihin rakennuksiin perehtynyt ruskolainen rakennustutkija Eija Suna suree sitä, että perinnerakentamisen osaajia ei ole tarpeeksi eikä heitä koulutetakaan tuleviin tarpeisiin. Esimerkiksi Mynämäellä toiminutta opinahjoa on ajettu alas, eikä muuallakaan näytä siltä, että käsillä tekemisen taitoa vaativiin työkohteisiin tulisi uutta koulutettua väkeä.


Maakuntaliitto, joka antoi mitalin, käsitteli samassa paikassa valtuustonsa kokouksessa maakunnan tilaa. Vire on Varsinais-Suomessa mainio, sillä työllisten määrä lähenee kaikkien aikojen ennätystä. Vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä työllisiä oli Varsinais-Suomessa noin 228.000, mikä on vain hieman vähemmän kuin edellisen nousukauden huipussa vuonna 2008. Maakunnan työllisyysasteen trendikehitys ylitti 72 prosentin rajan viime kesänä. Jos Saloa ja Turkua ei olisi, maakunnassa voitaisiin puhua lähes täystyöllisyydestä.


Maakunta kokee välttämättömäksi turvata osaavan työvoiman tarjonnan. Puheet kulkevat diplomi-insinöörit edellä. Teknologiateollisuus arvioi, että lounaiseen Suomeen tarvitaan vuositasolla jopa noin 800—900 uutta diplomi-insinööriä 2020-luvun alkupuolella. Kirittävää on, sillä nykyisin Varsinais-Suomeen sijoittuu vain sata uutta diplomi-insinöörin tutkinnon suorittanutta vuodessa.


Huoli on ymmärrettävä, mutta huolta pitäisi kantaa myös osaavista työntekijöistä. Harvemmat diplomi-insinöörit hitsaavat, poraavat, maalaavat — näihinkin hommiin tarvitaan työnsä taitavia ammattilaisia.


Välillä tuntuu, että teknologiateollisuus kulkee sellaisissa ajatuksissa, että kunhan suunnittelijat ja pomot saadaan kotimaakunnasta, työntekijät voidaan hommata Virosta, Puolasta, Bulgariasta tai mistä vain. On selvää, ettei valtamerialusta voi rakentaa ilman tehokasta suunnittelua ja laadukasta projektin valvontaa, mutta ei automatisaatio sekään ole niin kauas edennyt, ettei tarvittaisi käsiä, jotka tarttuvat työkaluihin ja tekevät todeksi sen, mitä insinöörit ovat suunnitelleet.


Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.