Pääkirjoitus | 28.12.2017 00:00

Painetun lehden kuolemasta ei ole tietoakaan

Jo vuosia sitten povattiin, että digitaalinen julkaiseminen syrjäyttää perinteisen painetun sanomalehden. Uutiset paperilehden kuolemasta ovat perättömiä tai ainakin kovin ennenaikaisia.

Sanomalehtien Liiton teettämän Yhteisöllistyvä media 2017 -tutkimuksen mukaan entistä useampi eli 78 prosenttia suomalaisesta pitää painetun sanomalehden lukemista rentouttavampana kuin sähköisen sanomalehden. Nuorimmistakin kolme neljästä on tätä mieltä.

Kun maailma sähköistyy ja elektroniset laitteet valtaavat alaa, ihmiset ovat entistä enemmän alkaneet arvostaa erityisesti fyysisiä, käsin kosketeltavia asioita, ja yksi niistä on sanomalehden lukeminen. Ilahduttava on huomata, että tutkimuksessa lähes 60 prosenttia totesi, että sähköiset palvelut eivät pysty korvaamaan paperisia lehtiä. Reilu puolet suomalaisista ilmoittaa aikovansa lukea jatkossakin painettuja sisältöjä, koska haluaa tulevaisuudessa maksimoida aikansa ilman elektroniikkaa. Nuorimmista tätä mieltä on 44 prosenttia, yli 55-vuotiaista 64 prosenttia.

Vaikka Tienoossakin valmistellaan hyppäystä myös sähköiseen julkaisemiseen nykyistä enemmän, painettu lehti pysyy kuitenkin perustuotteena pitkälle tulevaisuuteen.

Paperiakin enemmän uskomme paikallisuuteen, ja sille tuli tukea myös Sanomalehtien Liiton tutkimuksesta. Lähes kaikille eli 88 prosentille suomalaisista on tärkeää, että media kertoo lähiympäristön tapahtumista. Paikallisuuden tärkeys on kasvanut vuodesta 2014 peräti 18 prosenttiyksikköä. Elämme globaalissa ympäristössä, mutta myös lokaali on arvossaan. Jopa nuorimmista ikäluokista 85 prosenttia pitää lähiympäristön tapahtumien uutisointia tärkeänä.

Suomalaisista 61 prosenttia on sitä mieltä, että tulevaisuuden sanomalehdessä pitää olla lukijan lähipaikkakunnan uutiset sisältävä paikallisosuus kaupunginosa- tai taajamatasolla. Siihen mekin pyrimme joka päivä.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.