Paikalliset | 01.02.2024 11:28

Ysit tunnistivat kilpaa mausteita, kokosivat jakorasian ja tekivät kantositeen

Ysit tunnistivat kilpaa mausteita, kokosivat jakorasian ja tekivät kantositeen

Ossi Lehtiö (oik.) ja Atte Virtanen sitoivat Taitaja-kisassa kantosidettä Tatu Virtaselle. Tehtävä piti suorittaa huolella mutta myös mahdollisimman nopeasti.

Liedon Taatilan yläkoulusta osallistui kaksi joukkuetta Varsinais-Suomen Taitaja9-aluekisaan. Aluekisat järjestettiin tiistaina Turussa ammattioppilaitos Axxellissa.

9D-luokan Bomberit-joukkueen muodostivat Joona Myllylä, Veeti Laiho ja Ilari Kalliokoski, Virtamiehet-joukkueen 9F-luokan Tatu Virtanen, Ossi Lehtiö ja Atte Virtanen.

Lietolaiset olivat etukäteen tutustuneet jonkun verran edellisten vuosien tehtäviin ja omien sanojensa mukaan lähtivät kisailemaan rennolla fiiliksellä.

—Vähän läpällä tänne lähdettiin. Saa olla tunneilta pois, Laiho vitsaili.

No, aivan ummikkoina joukkueet eivät kisaan osallistuneet, sillä he olivat pärjänneet parhaiten jo paikallisissa eli oman pitäjän kisoissa.

—Paikalliskisaan osallistui useampi kymmentä, ysit saivat itse muodostaa joukkueet, kertoo Turun kisoissa huoltajana ollut opettaja Elina Brodkin.

—Meiltä Taatilasta on yleensä aina osallistuttu Taitaja9:ään. Viime vuonna päästiin finaaliin ja neljänneksi tultiin.

Taitaja9 on paitsi taito- myös nopeuskilpailu. Joukkueet suorittavat ammattiosaamiseen liittyviä tehtäviä mahdollisimman nopeasti. Nyt aluekisassa joukkueita oli 36 eri Varsinais-Suomen kouluista.

Alkuerässä joukkueiden tehtävänä oli vastata asiakkaan reklamaatioon, yhdistää maiden lippuja ja nähtävyyksiä sekä sitoa kolmioliina kantositeeksi.

—Ihan ok meni, ei ollut mitään paniikkia, kuvaili Virtamiehet-joukkue tunnelmiaan alkuerän jälkeen.

—Viimeinen tehtävä oli ehkä hankalin. Ei oltu harjoiteltu kantositeen tekemistä etukäteen, Atte Virtanen jatkoi.

Erot olivat tiukat. Alkuerässä, jossa Virtamiehet kisasi, nopeiten tehtävät suoritti naantalilaisen Suopellon koulun joukkue aikaan 4 minuuttia ja 57 sekuntia. Lietolaiset tulivat toiseksi ajalla 6.05 ja kolmanneksi vain sekunnin erolla turkulaisen S:t Olofsskolan joukkue.

Muina tehtävinä muun muassa tunnistettiin liikennemerkkejä ja mausteita sekä koottiin jakorasia ja puupyramidi.

Lietolaisjoukkueista Bomberit eteni alkueristä välieriin ja Virtamiehet finaaliin, jossa sijoittuivat täpärästi kuudensiksi. Varsinais-Suomen aluekisasta viisi parasta joukkuetta jatkaa valtakunnalliseen Taitaja9-finaaliin, joka järjestetään toukokuussa Kuopiossa.

Tiistain kisapäivä oli kaikkineen jännittävä ja täynnä suuria tunteita, Brodkin summasi.

—Molemmat joukkueet keskittyivät hienosti, tekivät varmasti parhaansa ja näyttivät hienoa tsemppausta ja urheiluhenkeä. Koko päivän ajan oli tosi mukava tunnelma, ja he myös tutustuivat toisiin joukkueisiin.

Taitaja9-kilpailun ideana on tehdä yläkouluikäisille tutuksi erilaisia ammatillisia koulutusvaihtoehtoja.

Veeti Laiho ei ole vielä varma, mihin hän peruskoulun jälkeen suuntaa. Joona Myllylällä ja Ilari Kalliokoskella molemmilla on tähtäimenä kotikaupungin oma lukio.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.