Paikalliset | 27.04.2023 11:26

Ympäristöteko Liedossa -palkinnot Tarvaisille ja Uusitalon tilalle

  • Kotiseutuyhdistys Tarvaiset sai yksityishenkilöiden ja yhdistysten sarjan Vuoden ympäristöteko Liedossa 2022 -palkinnon. Palkinnon vastaanotti Tarvaisten puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen ja sen luovutti Liedon Rotaryklubin presidentti Ilkka Virta.

  • Uusitalon tila ja sen isäntäväki Sinikka ja Jukka Tuominen saivat yrityssarjan Vuoden ympäristöteko Liedossa 2022 -palkinnon. Palkinnon luovutti Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Antti Alilonttinen (oik.). (Kuva: Timo Kuukasjärvi).

Liedon Rotaryklubin ja Liedon Yrittäjien Vuoden ympäristöteko Liedossa 2022 -palkinnon saajat ovat yksityishenkilöiden ja yhdistysten sarjassa Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ja yrityssarjassa Uusitalon tila.

Tarvaiset vastaanotti palkintonsa tiistaina Tarvasjoella Kertun tuvalla, jonka yhdistys on kunnostanut talkoilla. Palkinnon perusteluissa mainitaankin kunnostus, joka on tehty vanhaa kunnioittaen ja mahdollisuuksien mukaan kierrätystä toteuttaen. Tuvan ympäristössä on edellisen asujen istuttama perennalajitelma, jota kotiseutuyhdistys ylläpitää ja pyrkii säilyttämään. Tuvan pihapiirissä oleva vanha makasiini on myös talkoilla kunnostettu taidenäyttely- ja kokoontumistilaksi. Makasiinin yhteydessä on aina avoinna oleva ekokäymälä.

Kotiseutuyhdistys on jo 20 vuotta ylläpitänyt Tarvasjoen jokimaisessa olevaa luontopolkua.

Palkinnon vastaanotti Tarvaisten puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen. Sen luovutti Liedon Rotaryklubin presidentti Ilkka Virta. Palkintoon kuuluu myös omanapuu, jonka Tarvaisten talkoolaiset istuttivat samantien tuvan pihapiiriin.

Rotarytilaisuudessa kun oltiin, alusti Raija Isotalo-Aaltonen yleisöä vanhusten virikeellisestä toiminnasta. Klubikokousten yhteydessä pidettävät luennot ja alustukset kuuluvat olennaisesti Rotarytoimintaan.

Maataloutta tutuksi 

Yritysten palkinnon sai Uusitalon tila ja sen isäntäväki Jukka ja Sinikka Tuominen.

Palkinnon perusteluissa mainitaan, että luomumaitotilalla tehdään merkittävää ympäristö- ja luontokasvatustyötä. Tilan toimintaa avataan vieraille. Näin kaupunkilaislasten ja aikuistenkin ymmärrys maatalouden asioista on todellisemmalla pohjalla.

Sukutila on perustettu vuonna 1917. Tilalla on noin 65 lehmää sekä suunnilleen saman verran nuoria eläimiä. Valion meijeri jalostaa tilan maidosta luomutuotteta.

—Kun avasimme tilan aikanaan vierailijoille tapahtumapäivinä, kuvittelimme, että korkeintaan parisataa ihmistä tulisi paikan päälle. Parhaimpana vuotena yksittäisenä päivänä vierailijoita oli yli 3.000, kertoo Sinikka Tuominen.

—Nyt pitkäperjantaina, kun tilan ovet olivat avoinna, kävi paikalla noin tuhat vierailijaa, Jukka Tuominen jatkaa.

—On mahtavaa nähdä, miten lapset innostuvat eläimistä. Rohkeimmat uskaltavat koskea tai ruokkia eläimiä, hakea jopa kananmunan itse suoraan pesästä.

Perheet käyvät sunnuntaisin tilapuodissa kahvilla ja jäätelöllä, samalla he ostavat lähialueen luomutuotteita. Asiakkaita tilapuodissa 30—100 normaalina sunnuntaina, tapahtumapäivinä paljon enemmän.

Maitoluomutilan tulevaisuus otetaan vastaan avoimin mielin. Luomurehun saatavuus ja toisaalta luomumaidon kysyntä ja sitä kautta hintataso tuntuvat vaihtelevan kovasti. Yleinen taloustilanne vaikuttaa kysyntään ohjaten osan kuluttajista halvempiin vaihtoehtoihin. Pitkään toimineella tilalla tällaiseen vaihteluun on kuitenkin jo vuosien saatossa totuttu.

—Viime vuoden heikon sadon seurauksena vanhat varastot tyhjenivät. Onneksi nyt näyttää rehun, apilan ja viljan osalta paremmalta. Tänä vuonna on siis mahdollista varautua taas tulevaan, ellei säät kovin huonoiksi kesällä käänny. Tulevinakin vuosina voi Suopohjan tiellä nähdä hienoja säilöheinäpaaleista tehtyjä taideteoksia, lupaa Jukka Tuominen.

Palkinnon luovutti Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Antti Alilonttinen.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.