Paikalliset | 07.10.2021 08:04

Vanhusten ja vammaisten puolella

Vanhusten ja vammaisten puolella

Ruskon vanhus- ja vammaisneuvosto kokoontui tiistai-iltapäivällä puheenjohtaja Katri Alajärven (vasemmalla edessä) johdolla.

Rusko Tällä viikolla vietetään vanhustenviikkoa. Ruskolla ei viikon tiimoilta kuitenkaan juhlita perinteisin menoin.
—Perinteisesti on järjestetty iso vanhustenviikon juhla. Nyt vaalit siirtyivät, ja kunnanhallitus nimesi vanhus- ja vammaisneuvoston vasta elokuun lopussa. Aikaa järjestelyihin ei yksinkertaisesti riittänyt, Ruskon vanhus- ja vammaisneuvoston tuore puheenjohtaja Katri Alajärvi sanoo.
Hän kuitenkin kertoo, että lokakuussa ikään kuin korvaavana toimintana luvassa on laulelma-ilta, johon voimavarat keskitetään.
—Eläkeläisyhdistyksissä ja -kerhoissa käy jo valtavat määrät ihmisiä. Etenkin yksinäisillä on kova tarve päästä tapaamaan muita ihmisiä.

Vanhus ja -vammaisneuvoston puheenjohtaja Alajärvi itse on varsinainen yhdistysaktiivi. Hän kertoo toimineensa parikymmentä vuotta eri yhdistyksissä, aloittaen MLL:n toiminnassa ja olleensa sittemmin Rusko-päivien perustajajäsen. Ruskon Kesäteatterin toiminnassa hän on mukana edelleen.
—Minulla on kymmenisen yhdistystä tai toimielintä, jossa toimin aktiivisesti.
Moni ruskolainen uskaltaa ottaa Katri Alajärveen yhteyttä ja kertoa mahdollisista ongelmistaan. Alajärvi itse neuvoston puheenjohtajana tietää mistä puhuu.
—Olen sairastanut 3-vuotiaasta saakka lasten reumaa, olen siis ollut jo pienestä vammainen lapsi. Muun muassa Reumayhdistyksen jäsenyyden ja muun yhdistystoiminnan kautta kautta olen tutustunut muihin eri vammaisiin ja toimin heidän puolestapuhujanaan tarvittaessa, hän kertoo.
Alajärvi muistuttaa, että haluaa tukea solidaarisesti muitakin, eikä vain ajaa omaa asiaansa.
—Vanhukset tarvitsevat yhtä lailla tukea ja haluan olla heidän äänitorvensa. Jos jotain on sydämellä, toivon, että ihmiset ottavat yhteyttä.
Vaikka Katri Alajärvi valittiin neuvoston puheenjohtajaksi syyskuussa, on hänellä taustaa vammaisneuvostossa jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Tätä ennen hän toimi lautakunnan edustajana. Hän kertoo olevansa esteettömyyden ja saavutettavuuden puolestapuhuja. Etenkin ikäihmisten asuminen Ruskolla puhututtaa naista ja hän penää edullisten vuokra-asuntojen perään keskustan tuntumaan.
—Moni ikäihminen asuu keskustasta sivussa mummonmökissä. Jos hän ei enää pärjää kotonaan, joutuuko hän suoraan ympärivuorokautiseen hoivakotiin, vai pärjäisikö hän kerrostalossa? Asunnot ovat kuitenkin kalliita, eikä mummonmökistä saa välttämättä niin paljon rahaa sitä myydessä. Vuokra-asuntoja kaivattaisiin lisää keskustan läheisyyteen palvelujen piiriin.
Alajärvi muistuttaa, että ympärivuorokautinen palveluasuminen on kallista myös kunnalle. Suurin osa Ruskon keskustan kerrostalojen asunnoista on puolestaan omistusasuntoja.

Edistystä tapahtuu

Uusi vanhus- ja vammaisneuvosto on saanut jäsenikseen monipuolisia edustajia, joita kukin on yksi eri suunnalta. Edustettuina ovat Eläkeliitto, Eläkkeensaajat, Rintamaveteraanit, Vahdon sotaveteraanit, on vammaisedustaja, omaishoidettavan edustaja sekä erityislapsen vanhempi. Lisäksi mukana ovat jäsenet Ruskon seurakunnasta ja Vahdon kappeliseurakunnasta.
Tällä hetkellä Alajärven mukaan moni asia puhututtaa Ruskolla. Ihmiset voivat lähestyä häntä ja neuvostoa arkisillakin pulmilla.
—Esimerkiksi se voi olla Vahdon hautausmaan vessa, terveyskeskuksen esteettömyys tai vaikka asumismuodot.

Alajärvi näkee, että esteettömyys on edistynyt Ruskolla lupaavasti.
—Esteettömyystyöryhmä perustettiin vuosi sitten ja asiat edistyvät koko ajan. Esimerkiksi kunnan nettisivu-uudistuksessa näkövammaiset otettiin huomioon. Ruskotalolle taas saatiin inva-wc, joka on hieno asia.
Muutosta tapahtuu siis jatkuvasti positiiviseen suuntaan.
—Olen iloinen ja ylpeä virkamiehistä ja päättäjistä, että he ovat ymmärtäneet, miten iso ja tarpeellinen asia tämä on Ruskolla.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.