Paikalliset | 21.10.2021 07:46

Vanhalinna haluaa Suomen sydämen sykkimään

  • Liedon Vanhalinnan toiminnanjohtaja Lauri Viinikkala esittelee pihapiirin tarjoamia mahdollisuuksia. Suomen sydän -kulttuurikuntoilureitin Vanhalinnan päässä kuljetaan kilometrin verran lähellä Aurajokea pellon suojavyöhykkeellä.

  • Vanhalinnan harvinainen rantasauna Aurajoen rannalla on vuokrauskäytössä.

Lieto Suomen sydän -niminen kulttuurikuntoilureitti avattiin Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 osana Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -reitistöä. Hieman yli 11 kilometriä pitkän reitin toinen pää on Turussa Maaherran makasiinilla. Toisessa päässä on Liedon Vanhalinna. Reitti seurailee Aurajokea sen kummankin rannan tuntumassa aina välillä joen ylittäen. Lähellä Vanhalinnaa polku kulkee noin kilometrin matkan pellon suojavyöhykkeellä, kunnes se yhtyy linnanvuoren ympäri kulkevaan polkuun.

Turun kaupungin kanssa reittiä olivat perustamassa Liedon Vanhalinna -säätiö, Turun Yliopistosäätiö ja Turun yliopiston Suomen historian oppiaine. Turun kotisivuilta pääsee Suomen sydämen sivulle, josta löytyvät muun muassa opaskartta, tehtäväkortteja sekä ääniopastuksia.
Mutta sitten seuraakin kysymys: Onko monikaan kuullut Suomen sydän -reitistä? Tähän on havahduttu myös Vanhalinnassa, jossa halutaan kehittää reittiä ja sen suomia mahdollisuuksia.

—Ihmiset eivät ole löytäneet polulle. Lisäämme reitille paaluja, joihin on kiinnitetty portti-symbolimme, kertoo toiminnanjohtaja Lauri Viinikkala Liedon Vanhalinnasta.
Yksi mahdollisuus kehittää reittiä olisi, jos se olisi lenkki, jonka voi kiertää. Vanhalinna omistaa maita myös Aurajoen vastarannalla Vuoripellon ladon kohdalla.
—Toiveissa on, että jokeen saataisiin joskus ylitysmahdollisuus. Vielä pitää selvittää, mitä lupia se vaatii ja millä keinoin joen voisi ylittää.

Harvinainen rantasauna

Kun kulkee linnavuoren kiertävää polkua, tulee rannassa vastaan sauna. Se on valmistunut vuonna 1946, ja on tyypiltään ensimmäisiä puisia elementtirakennuksia. Kehitetty elementtisauna oli yksi tuoteista, joilla maksettiin sotakorvauksia Neuvostoliitolle. Mauno Vanhalinna onnistui hankkimaan yhden saunoista itselleen.
—Saunaa voi vuokrata, mutta tämän olemassaolosta ei monikaan tiedä, toiminnanjohtaja Viinikkala sanoo.
Saunasta avautuu näkymä suomalaiseen kulttuurimaisemaan, tai kuten Varsinaisuomalaisten laulussa runoillaan: Täällä Suomen synnyinmuistot, täällä työn ja tiedon puistot.

Suomen sydän -reitillä on siis tarjolla luontoa, historiaa ja ulkoilua.
—Kun esimerkiksi Ruissalon ja Kuhankuonon väkimääriä katsoo, uskon, että moni on kiitollinen, kun tämäkin vaihtoehto tulee ulkoilevien ihmisten tietoon, sanoo Turun Yliopistosäätiön uusi toimitusjohtaja Mikael Luukanen.
—Vanhalinnan elävöittämisen ja elävänä pitämisen kannalta uudet kävijät ovat tärkeitä ja tervetulleita. Retkeilijä tutustuu usein myös näyttelyihimme tai varaa myöhemmin meille kokouksen.
—Vaikka emme toimi kaupallisin päämäärin, on Vanhalinnan laadukkaan ylläpidon kannalta merkityksellistä saada alueelle myös uusia maksaviakin asiakkaita, Luukanen toteaa.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.