Paikalliset | 20.04.2023 10:39

Tilaelementti pitkittäisi uuden koulun valmistumista

Tilaelementti pitkittäisi uuden koulun valmistumista

Päättäjät vastalivat vanhempien esittämiin kysymyksiin tiistaina Maarian kylätalolla.

Maarian kylätalolla järjestettiin tiistai-iltana avoin keskustelutilaisuus koskien Jäkärlän koulun tilannetta. Koulu on ensi syksystä alkaen käyttökiellossa sisäilmaongelmien takia. Turun kaupungin aikomus on sijoittaa oppilaat väistötiloihin Kärsämäen AKK:n tiloihin, kunnes uusi koulu saadaan rakennettua Jäkärlään vuoteen 2026 mennessä. Suurin osa vanhemmista kuitenkin toivoi, että koulun väistötilat olisi saatu sijoitettua koulun läheisyyteen. Moni koki, että esimerkiksi ekaluokkalaisille kymmenen kilometrin bussimatka Kärsämäkeen on pitkä ja aiheuttaa huolta.

Vanhempien kysymyksiin vastailivat kaupunginvaltuuston ryhmien puheenjohtajistoa ja jäseniä. Paikalla olivat Taru Pätäri (sd.), Jarkko Wallinkoski (liik.), Pirjo Lampia (ps.), Mirka Muukkonen (vas.), Jarmo Laivoranta (kesk.), Sofia Engblom (vihr.) sekä Mari-Elina Koivusalo (sd.).

—Jäkärlästä on viety pankkiautomaatti, terveyskeskus, kirjasto ja nyt aiotaan viedä koulu. Kuka tänne enää haluaa muuttaa, kun palvelut menevät jatkuvasti alaspäin. Me vanhemmat haluamme vastauksia, eräs paikalla olleista vanhemmista sanoi poliitikoille.

Vanhemmat myös nostivat esille epäilynsä siitä, voisiko uusi koulu tosiaan valmistua annettuun määräaikaan mennessä. Heidän mukaansa koulun sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa pitkään. Myös lapsia on jo koulussa valmisteltu väistötiloihin siirtymiseen. Kaikille tuli kuitenkin suurena yllätyksenä, etteivät ne sijaitsisikaan koulun läheisyydessä.

—Mielestämme väistötilojen kilpailutus ei mennyt kuin piti. Tarjouksen antamiseen oli aikaa vain kuukausi joulu—tammikuun välillä, vaikka tarve oli tiedossa jo pari vuotta. Lyhyessä ajassa kaikki suunniteltu työ väistötiloista koulun läheisyydessä katosi ja vaihtuikin
AKK:lle, kysymyksiä päättäjille esittänyt vanhempi kertoo.

Moni koki, että olisi ilmoittanut lapsensa myös toiseen kouluun, mikäli asia olisi ollut tiedossa jo aiemmin.

—Ei tälläisiä takaisinvetoja saa tehdä, yleisöstä todetaan.

Väistötilat käytetään loppuun saakka

Kiistatonta kuitenkin on, että koulu menee kiinni syksyllä. Peruskorjaus on tehtävä, jotta kouluun päästään takaisin. Tämä edellyttää väistötiloihin siirtymistä.

—Jos Jäkärlään olisi otettu tilaelementti, olisivat oppilaat jääneet sinne opiskelemaan varmasti ikuisesti. Väistötilaan saatiin yksi tarjous ja se oli seitsemän miljoonaa euroa. Sillä hinnalla saataisiin jo uusi toimiva koulu, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Taru Pätäri sanoo.

Mari-Elina Koivusalo muistutti, että kaupunginhallitus teki päätökseen muutoksia ja linjasi, että jos sitovaa päätöstä koulun ja päiväkodin toiminnan käynnistämisestä Jäkärlässä vuonna 2026 ei pystytä tekemään, hankitaan Jäkärlään pitkäaikainen tilaelementti syksystä 2024 alkaen.

—Päättäjillä on suuri tahtotila saada tänne uusi koulu ja viedä valtuustossa läpi hallintosääntöuudistukset, jotta se tapahtuu. En aio puolustaa sellaista, että jäädään huonoihin kouluihin opiskelemaan. Parakit eivät ole uusi asia virkamiehille, mutta jos sellainen tänne tuodaan, käytetään se loppuun asti ja yleensä se on noin 10—15 vuotta, eikä näin uutta päätöstä koulusta saada, vasemmistoliiton puheenjohtaja Mirka Muukkonen kertoo.

Hän vakuuttaa, että kouluhankkeissa Turku on pysynyt budjeteissa ja aikatauluissa ennenkin.

—Tarkoitus ei ole tehdä pitkäaikaista väliaikaista ratkaisua vaan pidemmän tähtäimen ratkaisu, Mari-Elina Koivusalo jatkaa.

—Tilaelementtien tarjoajia ei myöskään ole pilvin pimein. Jos ja kun kaupunki tilaelementin hankkii, ajetaan ne loppuun asti, Liike Nytin puheenjohtaja Jarkko Wallinkoski sanoo.

Päättäjät muistuttavat, että Turun keskustassa tilaelementtien saralla on eri tilanne, sillä kun yksi koulu lopettaa väistötiloissa, siirtyy niihin heti toinen koulu. Toista on Pohjois-Turussa, jossa tarvetta on vähemmän.

Mirka Muukkonen kertoi päättäjien saaneen illan aikana selkeän käsityksen vanhempien toiveista.

—Olen tarpeenne nyt nähnyt. Haluatte tilaelementin Jäkärlään. Velvollisuuteni on kuitenkin kertoa, että ymmärrätte, että niissä ollaan aika pitkään. En usko, että se auttaa Jäkärlän alueen kehitystä. Kuten Mari-Elina kertoi, jos uudesta koulusta ei saada sitovia aikatauluja, tehdään uusi kilpailutus ja parakit tulevat Jäkärlään. Mutta jos siihen mennään, pelkään, ettei uutta koulua lähdetä tänne ihan heti tekemään.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.