Paikalliset | 14.10.2021 08:25

TAO:n restaurointiopiskelijat harjaantuvat hirsitöihin Paattisilla

  • Klootin torpan kaltaiset kohteet ovat restaurointiopiskelijoille arvokkaita. Kiirettä ei ole, vaan työt voi tehdä rauhassa ja huolella.

  • Kustaan tuvan katto on aikanaan vuotanut ja vesi pilannut paitsi yläpohjan eristeet, myös tuvan leivinuunin.

  • Sari Kilpinen (vas.) ja Anni Matinheikki kokosivat hirsitöiden tekoon tarvittavaa telinettä. —Näyttää käpylehmältä, naiset nauroivat.

Paattinen —Tykkään perinteisistä taloista, vanhoista työtavoista ja oikeastaan kaikesta vanhasta, tiivistää Heli Routi ja kirveen liike pysähtyy hetkeksi.

Routi opiskelee toista vuotta rakennusrestaurointia Turun ammattiopistosäätiön koulutuslinjalla. Viime viikkoina linjan opiskelijat — siis tulevat ammattilaiset — ovat touhunneet Paattisilla Klootin tilalla. Paattisten Seuran omistaman Klootin talon kyljessä seisoo Kustaan tuvaksi kutsuttu pieni, yhden lämmitettävän huoneen hirsitalo. Tällä hetkellä talo on tosin puoliksi ilmassa pullotunkkien varassa. Alimmat hirret ovat lahonneet, ja TAO:n opiskelijat vaihtavat ne uusiin, tai oikeastaan vanhoihin. Talo siis kengitetään.

—Täällä on talon puolesta vanhoja hirsiä käytettäväksi, ja tarvittaessa koulultakin löytyy materiaalia, kertoo restaurointialan opettaja, lietolaislähtöinen Antero Lipasti.
Hirsirakennuksen alimpien hirsien vaihto on tavallaan simppeliä hommaa. Talo tai sen osa nostetaan ilmaan tunkeilla, huonot puuosat poistetaan — usein käsipelillä kaapimalla —, tilalle sovitetaan uudet ja talo lasketaan takaisin paikalleen. Käytännössä kengittämiseen liittyy satoja pieniä jippoja ja huomioitavia asioita työturvallisuudesta lähtien. Puun työstössä tarvitaan erilaisia kirveitä, talttoja ja moottorisahaa, eikä hyvästä fyysisestä kunnosta ole haittaa.
—Tämä on aika erilaista kuin nykyaikainen kirvesmiehen homma. Mikään ei ole suorassa, ja tarkan mittaamisen sijaan enemmän sovitetaan ja mietitään, työstetään puuta ja taas sovitetaan. Tosi mielenkiintoista, Heli Routi kuvailee.

Alanvaihtajia ja erikoistujia

Klootin torpan kaltaiset kohteet ovat TAO:n opiskelijoille arvokkaita. Työtahti on rauhallinen, paikalle pääsee bussilla ja eri taitoja vaativaa tekemistä riittää.
—Pysyttelemme pois niistä kohteista, joita alan ammattilaiset ja yrittäjät tekevät työkseen. Paikkanahan Klooti on aivan mahtava. Ensimmäistä kertaa eksyin paikan päälle kun olin kaverin kanssa Liedon Päivästössä sienestämässä. Olin aika ihmeissäni, mikä paikka tämä oikein on, Antero Lipasti kehuu.


Rakennusrestauroijille ja korjausrakentamisen osaajille on markkinoilla kova kysyntä. TAO:n restaurointilinjalla opiskelee sekä vasta peruskoulunsa päättäneitä, että jo pitkään työelämässä olleita alanvaihtajia.
—Työskentelen normaalisti Helsingissä korjausrakentamiseen erikoistuneessa insinööritoimistossa, mutta nyt olen opintovapaalla erikoistumassa restaurointiin. On hyvä saada syvempää ymmärrystä ja osaamista käytännön töistä, ja vaikkei minusta ehkä koskaan kirvesmiestä tule, niin syvempi ammattitaito auttaa esimerkiksi restaurointiprojektien suunnittelussa, diplomi-insinööri Anni Matinheikki sanoo.

Matinheikki kasaa Sari Kilpisen kanssa telineitä, joiden päällä hirsitöitä on tarkoitus jatkaa. Kilpinenkään ei tule suoraan peruskoulun penkiltä.
—Olen aiemmin ollut töissä kuntoutusalalla, siis korjannut ihmisiä. Elämäntilanne oli nyt hyvä alanvaihtoon, ja nautin tästä valtavasti. Saa olla ulkona ja tehdä käsillään, mikäs sen parempaa, Kilpinen hehkuttaa.
Koulutuksen jälkeen Kilpisen suunnitelmissa on erikoistuminen nimenomaan pintoihin: seiniin, kattoihin, ikkunoihin ja oviin.
—Silti kokonaisuuskin pitää hallita. Jos kunnostettu ovi ei sovi vinoihin karmeihin, ne pitää osata suoristaa.

Seuraava projekti saunan kunnostus

Paattisten Seuran omistamassa Klootissa on tilan eri rakennuksia korjailtu viime vuosina pikkuhiljaa. Korjausaikataulut ovat avustusvaroista kiinni, eikä kaikkea voida talkoillakaan tehdä.
—Avustuksia on saatu Kotiseutuliitolta, Museovirastolta, Leader Varsin Hyvältä, Turun kaupungilta ja Ely-keskukselta. Laskin, että TAO:n projekti on kaikkiaan kahdestoista pienhanke, joka Klootissa toteutetaan, Kai Kaituri Paattisten Seurasta kertoo.
Vaikka korjausvelkaa on pienelle seuralle valtavasti, akuutteja hätätilanteita ei. Viimeksi korjattiin päärakennuksen katto, seuraavaksi Kaituri haluaisi paneutua 1950-luvulta peräisin olevaan ”uuteen saunaan”.

—Se pitäisi saada käyttökuntoon ja samalla koko tilan tiet ja kulkuväylät kunnostaa. Olen ajatellut, että tästä voitaisiin saada isompi Leader-hanke. Se vaatii kuitenkin talkootyötä omavastuuosuuden varmistamiseksi.
Vaan mikäs kiire tässä. Klootin torpan rakennuksista osa on peräisin 1700-luvun lopulta. Ja kun niitä korjataan opiskelijoiden, talkooväen tai ammattilaisten toimesta, eivät ne ole mihinkään katoamassa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.