Paikalliset | 23.12.2021 08:00

Sormat muuttaa Maskuun

Sormat muuttaa Maskuun

Sormat Oy on toiminut Ruskon Lähteenmäessä Harjutien varressa vuokratiloissa. Ensi vuoden lopulla yhtiö siirtää tuotantonsa uudistiloihin Maskuun.

Rusko Erilaisia rakennuskiinnikkeitä kuten kiila- ja ruuviankkureita, upotustulppia ja sähkökiinnikkeitä valmistava Sormat Oy muuttaa ensi vuoden lopulla Ruskolta Maskuun. Yritys on toiminut Ruskolla reilut 50 vuotta, ja kasvanut sinä aikana Pohjoismaiden suurimmaksi omalla alallaan.
Sormat on Ruskon kunnan alueella toimivista yrityksistä toiseksi suurin, tehtaalla on töissä tällä hetkellä vajaat 90 henkilöä. Kaikki työntekijät siirtyvät uusiin toimitiloihin.
—Muutto antaa meille mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä edelleen. Käytännössä tarvitsemme lisää tilaa, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Aaltonen.

Toiminnan laajentamista on yhtiössä suunniteltu noin puolentoista vuoden ajan, ja myös nykyisen kiinteistön laajentamista on selvitetty. Laajennus olisi vaatinut kaavamuutosta, joka taas olisi vaatinut aikaa.
—Meidän aikataulumme puitteissa siihen ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta. Eri vaihtoehtoja on harkittu tarkkaan myös Ruskon kunnan kanssa. Tällaista päätöstä ei tehdä hetken mielijohteesta.
Muuton uusiin toimitiloihin on tarkoitus tapahtua ensi vuoden loppupuolella. Etenkin tuotantolinjojen koneiden ja varaston siirtäminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Muutto tarkoittaa väistämättä tuotantokatkosta, jonka vuoksi tavaraa pitää tehdä etukäteen runsaasti varastoon.

Betonitehdasalue rekkaparkkina

Sormatin viime vuodet ovat olleet kiireisiä. Suomessa ja Euroopassa on rakennettu paljon ja Ruskon-tehtaan tuotanto pyörinyt täydellä teholla. Sormatin tuotannosta noin 70 prosenttia menee vientiin.
—Niin paljon on tehty, kun on ollut mahdollista. Yhtiö kasvaa ja investoi tulevaisuudessakin. Olemme olleet vahvasti paikallinen yritys, työntekijöistämmekin moni asuu Ruskolla. Muita vaihtoehtoja ei nyt vain löytynyt, toimitusjohtaja Aaltonen harmittelee.

Lähteenmäen—Harjutien teollisuusalueen ilmakuvia katsellessa tulee mieleen, eikö Sormatin kaipaamaa lisätilaa olisi saatu entisen betonitehtaan alueelta. Kiinteistöt ovat käytännössä naapureita.
—Betonitehtaan alue on yksityisessä omistuksessa. Kunnan eteläosan osayleiskaava on ollut työn alla jo vuosikymmenen, ja sen on luvattu valmistuvan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Toivottavasti osayleiskaavassa myös betonitehtaan alueen käyttöön saadaan suuntaviivoja, nykyisellään alue ei varmastikaan ole optimaalisessa käytössä, kunnanjohtaja Kari Lehtinen toteaa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.