Paikalliset | 18.01.2024 15:41

Sopimuspalokunnat neuvottelevat uusista sopimuksista

Sopimuspalokunnat neuvottelevat uusista sopimuksista

Harva muistaa, että Varsinais-Suomen hyvinvointialue eli Varha vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi myös pelastustoimen järjestämisestä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lisäksi pelastustoimen tukena on noin 70 vapaapalokunnan sopimuspalokuntaverkosto. Yksi näistä on Liedon VPK.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue irtisanoi sopimuspalokuntien sopimukset 31.12.2023. Irtisanomisesta päätettiin yhteisesti sopimuspalokuntien kanssa. Irtisanomisaika on yksi vuosi.

Sopimuspalokuntien kanssa ovat meneillään uudet sopimusneuvottelut, joita käydään erikseen jokaisen palokunnan kanssa tämän vuoden aikana.

—Päättyvä sopimus oli parikymmentä vuotta vanha, mutta se oli hyvä ja se kesti hyvin aikaa. Uudet sopimukset tulevat tänä vuonna, enkä näkisi niissä mitään ongelmia, sanoo Liedon VPK:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Leh-
tinen.

Viime aikoina uutisissa ovat olleet Varhan säästötavoitteet, jotka ovat satoja miljoonia euroa. Sopimuspalokuntien yhteistyöryhmässä on keskusteltu, miltä tulevaisuus näyttää.

—Luvassa ei ole suuria säästöjä, toisaalta ei ole tulossa myöskään lisää. Sopimuspalokunnat toimivat jo nyt kustannustehokkaasti, Lehtinen tähdentää.

—Meille maksetaan tuntikorvaus hälytyksistä sekä harjoituksista. Maksetaan siis silloin, kun jotain tapahtuu. Tämä korvaus tulee palokunnalle. Jossain palokunnissa se tulee tekijöille.

Lehtinen mainitsee, että pelastustoimen osuus koko Varhan budjetista on vähäinen, vain muutamia prosentteja. Varhan talousarviossa puhutaan miljardeista, pelastustoimen osalta mittayksikkönä ovat miljoonat.

Ukrainan sota muistuttaa myös Suomessa, miten tärkeää työtä pelastustoimi tekee.

—Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, palokunnilla on silloin suuri rooli väestönsuojelussa.

 

Tiloja tasaisesti maakunnan alueella

Varhan kohdalla on puhuttu myös tiloista, joista se olisi luopumassa nykyisen vuokra-ajan jälkeen. Tilasäästöt eivät koskisi paloasemia.

Liedon paloasemalla Loukinaisissa Liedon VPK toimii saman katon alla Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, eli vakinaisen palokunnan kanssa. VPK muutti Loukinaisiin noin 12 vuotta sitten Nuolemon paloasemalta, jossa se toimi noin 40 vuotta.

—Muutto uuteen paikkaan vaikutti yllättävän paljon toimintaan. Moni palokuntalainen asui lähellä vanhaa paloasemaa, josta on tänne uuteen matkaa seitsemän kilometriä, Lehtinen laskee.

—Nyt useita palokuntalaisia asuu tässä lähellä. Liedon VPK:n hälytysosaston lähtöaika on kymmenen minuuttia.

Lehtinen korostaakin harkintaa, jos ja kun paloasemille mietitään uusia sijoituspaikkoja.

—Minulla olisi toive, että palosema olisi Liedon keskustassa. Se olisi hyvä sekä Liedolle että palokunnalle.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.