Paikalliset | 12.10.2023 11:41

Simpukkatien uusi kerrostalo ansaitsi ympäristömerkin

Simpukkatien uusi kerrostalo ansaitsi ympäristömerkin

Simpukkatielle elokuussa valmistunut kerrostalo käsittää 37 asuntoa.

Liedon Simpukkatie 17:ään valmistunut asumisoikeuskerrostalo on Varsinais-Suomen ensimmäinen asuinkerrostalo, jolle on myönnetty Joutsenmerkki. Talon rakentamisessa ja lopputuloksessa on siis kiinnitetty tavallista enemmän huomiota ympäristöön ja ekologisuuteen.

Viime viikon perjantaina kahviteltiin ja kuultiin puheita, kun merkki virallisesti luovutettiin talolle.

—Onhan Joutsenmerkki hieno saavutus. Mitä kaikkea se sitten tarkoittaakaan, mutta hieno juttu, tuumi Simpukkatie 17:ssä asuva Pirkko Lumme-Kukkula.

Kaikki lähti suunnittelusta. Heti kun TA-yhtiöt olivat varanneet Simpukkatien tontin, he päättivät, että tähän tehdään jotain uutta.

—Se oli lähtökohta, aloittaa TA-yhtiöiden aluejohtaja Matti Keitilä. TA ja rakentamisesta vastannut Hartela eivät ole ennen tehneet yhdessä kohdetta, jolla on Joutsenmerkki.

Jotta pohjoismaisen ympäristömerkin voi saada, tuli täyttää sekä pakollisia että valinnaisia vaatimuksia esimerkiksi energiatehokkuuden, materiaalivalintojen, kemikaalien ja kiertotalouden suhteen.

Simpukkatien talo on energialuokaltaan A ja siinä on kiinnitetty huomiota esimerkiksi valaistuksen tarveohjaukseen, kattavaan jätteiden lajitteluun sekä asuntojen energiatehokkaisiin kodinkoneisiin ja saniteettikalusteisiin. Talosta löytyy runkolukittavia polkupyörätelineitä, pyöräverstas ja sähköauton latauspaikkoja.

—On niin paljon pieniä asioita, joita on mietitty rakentamisen alusta asti. On valittu esimerkiksi materiaaleja, jotka ovat vähäpäästöisiä tai ekologisesti valmistettuja, Keitilä jatkaa.

Lämmitysjärjestelmänä uudessa talossa on kaukolämpö.

—Aurinkopaneelien asentamista mietittiin, mutta niitä ei lopulta laitettu. Varaus niille on kyllä olemassa, lisää Hartelan projektipäällikkö Juuso-Antti Simpanen.

 

Seuraavana valmistuu Airikintien kohde

 Simpukkatie 17 -talon rakentaminen aloitettiin kesällä 2022, ja talo luovutettiin asukkaille nyt elokuun lopulla. Asumisoikeuskerrostalo käsittää 37 asuntoa, joista kolme on vielä tyhjillään.

Parasta uudessa kodissa on nimenomaan se, että kaikki on uutta, sanoo Pirkko Lumme-Kukkula. Hän muutti Simpukkatielle puolisonsa Mauno Kukkulan kanssa Turusta.

Lieto oli entuudestaan vieras paikka, mutta vähitellen kulmat ovat tulleet tutuiksi.

—Lieto on ollut oikein mukava paikka, oikea maalaisidylli. Täällä järjestetään paljon ohjelmaa vanhemmalle väelle, ja meidät on otettu niissä hyvin vastaan, Lumme-Kukkula kehuu.

TA-yhtiöillä on Liedossa muitakin kohteita. Parhaillaan on rakenteilla asumisoikeusrivitalo Airikintielle.

—Kohteen pitäisi valmistua marraskuun loppuun mennessä. Airikintien kaltaisille yksikerroksisille rivitaloille näyttää olevan kysyntää, Matti Keitilä sanoo.

TA:n näkökulmasta Lieto on kiinnostava sijainti, mutta vielä toistaiseksi uusia kohteita ei ole tiedossa, Keitilä kertoo.

Tällä hetkellä ASO-toimijat seuraavat erityisen tarkkaan valtakunnanpolitiikkaa, sillä tämän hetkiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei uusille asumisoikeuskohteille enää myönnettäisi tukia.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.