Paikalliset | 12.10.2023 11:43

Senioritaloa ja kirjastoa toivotaan keskustaan

Senioritaloa ja kirjastoa toivotaan keskustaan

Runsaat kuusikymmentä kiinnostunutta oli saapunut maanantai-iltana Maunun koulun ruokasaliin keskustelemaan Ruskon tulevaisuudesta päättäjien kanssa. Puolitoista tuntia kestänyt tilaisuus tarjosi kuntalaisille mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja saada vastauksia ajankohtaisiin aiheisiin.

Ruskon demarien isännöimän tilaisuuden juonsi Ismo Söderling. Tilaisuus alkoi vastauksia antaneiden päättäjien esittelyllä.

Ruskon hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen tarttui ensimmäisenä mikrofoniin ja kertoi näkemyksensä siitä, mikä Ruskolla on postiivista ja muista kunnista poikkeavaa.

—Lapsiperheiden sekä lasten ja nuorten määrä täällä kasvaa. Kunnassa on hyvää muutama vuotta sitten kehitetty nanny-palvelu, hyvinvointijohtaja sanoo.

Toisena positiivisena nostona hän mainitsee Maunun koulussa viime viikolla aloittaneen koulunuorisotyöntekijän. Samoin moottoripajatoimintaa halutaan laajentaa nyt vanhempiinkin ikäluokkiin.

—Kolmas nosto liittyy ikäihmisiin, joiden määrä kasvaa lähivuosina. Matalan kynnyksen liikuntapalveluja lisätään. Viime vuonna valmistui myös senioriasumisen selvitys, jossa käsiteltiin yhteisöllisen asumisen malleja.

Ruskon johtava rehtori Kai Laitinen oli seuraavana esittelyvuorossa.

—Merttelän koulutoiminnan loppuminen oli syksyllä suuri muutos. Koulutoiminta keskittyy nyt Ruskon keskustaan. Oppilasmäärä lähtee lähivuosina kasvuun ja nyt Maunun koulu on kunnostettu sitä ajatellen, Laitinen sanoo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja Aki Lindén (sd.) oli yksi Ruskon ulkopuolisista kysymyksiin vastaajista. Hänet oli pyydetty paikalle vastaamaan erityisesti sote-alueen kysymyksiin liittyen.

—Nyt on puhuttu paljon terveysasemien lakkauttamisista. Niin kauan kuin itse istun päättävissä elimissä, pidän huolen, ettei täällä käy kuten Satakunnassa, jossa 36 terveysasemasta jää kuusi toimintaan, hän lupaa.

Kunnanjohtaja Kari Lehtinen kertasi avauspuheenvuorossaan kunnan kiinteistöjen tilannetta.

—On päivänselvää, että kiinteistöihin täytyy jatkossa budjetoida. Lähtötilanne on hyvä taloudellisesti, sillä vanhoja ylijäämiä löytyy. Syrjemmässä oleviin kuntiin verrattuna olemme kohtalaisessa asemassa, hän sanoo.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Turo Vuorenhela (kok.) totesi Ruskon työllisyyslukujen ja omistusasumisprosentin näyttävän hyvältä. Huolenaiheena olivat kuitenkin nuorten hyvinvointi. Perheet ja vanhemmat pitäisi saada enemmän mukaan nuorten hyvinvointitalkoisiin.

 

Senioritalo tarvitaan ikäihmisille

Puolituntia kestäneiden esipuheiden jälkeen päästiin asiaan. Ensimmäinen kuntalaisten esittämä kysymys suunnattiin Aki Lindénille. Hänelle esitettiin huoli terveyspalvelujen huonontumisesta hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen. Lindén kertoi vastauksessaan olevansa itsekin lääkäri ja huolissaan lääkäripulasta. Hän esitti ratkaisuksi oma lääkäri -järjestelmää, jonka käynnisti aikanaan omalla työurallaan Satakunnassa.

Toinen kysyjä kaipasi Ruskolle senioritaloa. Sodan jälkeen syntyneet tarvitsevat muitakin asumismuotoja kuin omakotitaloja.

Mikko Hulkkonen ei osannut vastata siihen, milloin vastaava saataisiin Ruskolle. Selvitys tarpeesta on kuitenkin tehty, kuten hän aiemmin mainitsi. Vaatisi kuitenkin ulkopuolisen toimijan, jotta vastaava Ruskolle rakennettaisiin.

—Vanhus- ja vammaisneuvosto teki aiheesta aloitteen vuonna 2018. Keskustan asemakaava tulee tarkasteluun ensi vuonna. Vastaava talo ei voi olla syrjässä keskustasta, mutta ikävä kyllä en voi sanoa, milloin sille olisi rahoitus tulossa, Kari Lehtinen jatkaa.

Aki Lindénin aloittama keskustelu oma lääkäri -järjestelmästä poiki myös lisäkysymyksen.

—Onko siinä jotain negatiivisia puolia, kun sitä ei tällä hetkellä käytetä?

Lindén vastasi kysyjälle, että järjestelmä on sellainen, joka täytyy tapella läpi sekä paikallisella että valtakunnan tasolla.

 

Uimalippuja ja maksuton synnytys

Vahtolaiseksi esittäytynyt henkilö kysyi eläkeläisten uimalipuista, joita muut kunnat tarjoavat. Miksei Ruskolla ole niitä käytössä, vaikka sellaisesta on aiemmin uutisoitu muun muassa Turun Tienoossa?

Hulkkonen vastasi kysyjälle asian olevan rahakysymys, mutta kunnanjohtaja Lehtinen lupasi ottaa asian vakavaan harkintaan.

Toinen kysymys esitettiin myös Vahdon suunnalta: miten maksuttomien synnytysten aloite etenee?

Hyvinvointijohtaja kertoi tämänkin asian olevan ikään kuin bonus. Esimerkiksi Raisiossa on päätetty, että asiakasmaksut korvataan, mutta Ruskolla tätä ei ole otettu käyttöön.

—Näen maksuttomuuden hyvänä asiana, mutta tämäkin on rahakysymys, Hulkkonen sanoo.

Aki Lindén muistutti, että synnytys itsessään maksaa veronmaksajille 3.500 euroa. Sen omavastuuosuus on 150 euroa, jota Rusko ei tällä hetkellä korvaa.

 

Kirjasto keskustaan

—Koska saadaan kirjasto keskustaan? kuului seuraava kysymys.

—Niin pian kuin mahdollista. Tilanne kiinteistöjen osalta on valitettava, vastasi Hulkkonen.

Kari Lehtisen mukaan kunnantalon ja kirjaston hankkeen ohjausryhmä on jo kokoontunut, mutta hanke ei ole vielä edennyt. Kirjastopalveluja tarjotaan tällä hetkellä Ruskotalon asiointipisteessä sekä Vahdon lähikirjastossa.

Seuraavaksi kysyttiin, milloin nuorisotalo korjataan. Kysyjälle kerrottiin nuorisotilojen sijaitsevan nyt Ruskotalolla sekä Vahdon Piipulassa.

—Verrattuna lähikuntiin, on Ruskon nuokkaritoiminta suosittua. Se myös laajenee moottoripajatoimintaan. Vanha paikka ei nuorisopalveluita enää palvele, Mikko Hulkkonen sanoo.

Kari Lehtinen piti mahdollisena vaihtoehtona, että vanha nuoristotalo myydään. Yksi innostunut ostajaehdokas löytyikin yleisön joukosta heti.

—Kiinteistö on tyhjillään ilman käyttöä. Olen kiinnostunut kehittämään siellä liiketoimintaa, eräs yleisöstä toteaa.

Ruskon kunnalta toivottiin myös parempaa tiedottamista. Kunnassa tapahtuvista asioista voi lukea paikallislehdestä, mutta kunnan oma tiedotus koettiin silti puutteelliseksi.

—Jos haluan kunnasta tietoa, kenelle soitan? yleisöstä kysyttiin.

Kari Lehtinen totesi viestinnän olevan vaikea ala. Kunnan nettisivut ja paikallislehti ovat oivat tiedotusvälineet. Mikko Hulkkonen puolestaan koki, että kuntalaisille osoitettu viestintäkysely voisi olla paikallaan.

 

Laukolan koulu säilyy

Kai Laitiselle esitettiin kysymys koulukyydeistä. Fölin yksi keskipäivän lähtö oli poistunut aikataulusta.

—Odotustunnilla on mahdollisuus olla sisätiloissa ja osallistua läksyparkkiin. Hiidenvainion koulussa samassa odotustilassa on iltapäiväkerho, jossa on aikuista seuraa. Kirkonkylän koulussa on isompia oppilaita ja koulunkäynninohjaaja paikalla, hän kertoo.

Kello 12.25 startannut Föli-lähtö poistui aikataulusta, kun jouduttiin miettimään säästöjä Merttelän koulun toiminnan loputtua. Laitinen myös vakuutti kaikkien lasten mahtuvan koulukyyteihin.

Vahdon Laukolan koulun säilyminen myös huoletti erästä kysyjää. Kai Laitinen kertoi koulun säilyvän, mutta muuttuvan yksisarjaiseksi vuosien 2025—2026 aikana. Lisäksi koulussa opiskelee 3.—6.-luokan pienryhmäoppilaat.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.