Paikalliset | 21.07.2022 07:20

Pitkä taival loppusuoralla — myyjät odottavat kauppatorin valmistumista

  • Lootus-puutarha on joutunut kauppatoriremontin aikana siirtämään kojunsa paikkaan neljästi. —Ihmiset ovat kuitenkin löytäneet aina hyvin perille, littoislainen Hong Nguyen kertoo.

  • Vahtolaisen Kohmon tilan Marja-Liisa Kohmo palveli viime torstaina littoislaisia Kaisa ja Inkeri Kurkijärveä. —Kauppatorilla tulee käytyä viikoittain, Kaisa Kurkijärvi kertoo. —Olemme käyneet täällä remontista huolimatta.

Turku Tekemistä riittää vielä, sitä on turha kiistää. Mutta torstaina aamupäivällä on kyllä tekijöitäkin: Turun kauppatoria rakennetaan kymmenien käsiparien voimin.

—Kaunis tästä torista tulee. Taival vaan on ollut pitkä, toteaa maarialaisen Hörkön tilan Taimi Hörkkö.

Samoilla mielin tuntuvat olevan muutkin kauppatorin myyjät. Kun remontin suhteen aletaan olla loppumetreillä, voi jo hymyillä: tästä selvittiin.

—Päivä kerrallaan mennään, positiivisin mielin, kuvailee vahtolaisen Kohmon tilan Marja-Liisa Kohmo.

—Torin pinta on tosi tyylikäs. Kaikki on niin modernia, kehuu littoislaisen Lootus-puutarhan Hong Nguyen.

Kauppatorin kunnostus alkoi 2018 maanalaisen pysäköintipaikan eli niin sanotun toriparkin rakentamisella. Toriparkki valmistui joulukuussa 2020. Sen jälkeen on remontoitu torin pintaa ja rakennettu kolme paviljonkia, joista yhteen aukesi viime viikolla ensimmäinen ravintola.

Asiakkaat ovat myyjien mukaan suhtautuneet toriparkkiin pääasiallisesti hyvin. Kunhan uskaltaa kokeilla maan alle parkkeeraamista ensimmäisen kerran, toinen kerta on jo paljon helpompi.

Kohmo muistuttaa, että torin ympärys oli aikoinaan täynnä parkkiruutuja. Kadunvarsipaikkoja voisi olla vieläkin, edes muutama.

—Voisi olla vartin parkkipaikkoja. Ehtisi nopeasti hakea torilta ostettavat ja sen jälkeen jatkaa matkaa, Hörkkö ideoi.

Toriremonttiin on kuulunut myös monenlaista epävarmuutta. Esimerkiksi reitit, joita pitkin kauppatorille pääsee, ovat kunnostuksen myötä vaihdelleet. Asiakas on joutunut pujottelemaan toisinaan pitkänkin matkan, jotta pääsee myyntikojujen luo.

—Kaikesta huolimatta täytyy olla tyytyväinen, että asiakkaat ovat jaksaneet käydä täällä nämä vuodet. Kiitos siitä heille, Hörkkö toteaa.

Nguyen laskee, että heidän on täytynyt kolmen remonttivuoden aikana siirtää myyntikärrynsä paikkaa neljästi. Esimerkiksi viime kesänä torimyynti tapahtui Yliopistonkadun ja Aurakadun kulmassa.

—Yllättävän vähän on kuitenkin kaikkineen täytynyt siirtyä paikasta toiseen, Nguyen vertaa.

Kauppatorin uudistuksen on määrä olla valmis syyskuussa. Avajaisia vietetään Turun päivän yhteydessä.

Vielä kauppiaat eivät tiedä, mihin kohtaan heidät lopullisesti sijoitetaan. Tällä hetkellä myyjät on aseteltu Eerikinkadun päätyyn.

—Meidät ryhmitellään vielä uudelleen, kun torin kaikki suihkulähteet, kukkaistutukset ja muut valmistuvat, Hörkkö kertoo.

Hörkkö on innoissaan myös torimyyjien uusista sosiaalitiloista, joiden on määrä valmistua piakkoin.

—Meillä on nyt ollut käytössä parakkivessat, mutta nekin ovat olleet paremmat kuin entiset sosiaalitilat, hän naurahtaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.