Paikalliset | 30.03.2023 12:43

Paattislaiset vastustavat aluetalon purkamista

Paattislaiset vastustavat aluetalon purkamista

Paattislaiset olivat maanantaina raivoissaan. Turun kaupungin järjestämässä yleisötilaisuudessa Paattisten koululla huudeltiin kommentteja yleisömerestä. Kenellekään jäänyt epäselväksi paikallisten kanta. Aluetaloa ei saa purkaa.

Tilaisuuden henkeä ei helpottanut se, että yleisölle luvatut kahvit loistivat poissaolollaan.

—Tässä virkamiesylivalta kävelee Paattisten yli. Aluetalolla on tyhjiä tiloja käyttämättä ja silti kaikki halutaan pankin tiloihin vuokralle, kuusi vuotta Paattisilla asunut Jouko Laakko kommentoi.

14-vuotias Sisu Ritvanen on aluetalon nuorisotilan aktiivikäyttäjiä. Hän kertoi virkahenkilöille kantansa siihen, että nuorisotila siirtyisi liikekeskukseen.

—Aluetalon nuorisotilassa on elämää. Tyhjiä päiviä ei ole. Jos tilat viedään naapuritalon pieneen kellarihuoneeseen, jossa on kalterit ikkunoissa, en usko, että se enää nuoria houkuttaa. Täällä käy koko ajan puheensorina ja ohjaajille on helppo puhua. Olen käyttänyt aluetaloa viimeiset kahdeksan vuotta niin uima-altaasta ja juhlatilasta alkaen.

Yhdistysten toiminta uhattuna

Turun kaupungin pormestari Minna Arve vakuutti paattislaisille, että kaikki aluetalon palvelut, allastilaa lukuun ottamatta säilyvät jatkossakin Paattisilla. Tämä ei kuitenkaan yleisöä lohduttanut. Jo ensimmäinen puheenvuoro kertoi ihmisten kannan asiaan.

—Rakennusprojektit vain kasvavat Turussa. Miten aluetalon summa on niin suuri, että siitä on tullut mahdoton? Näin monta ihmistä on tänään täällä aluetalon takana, totesi rouva yleisöstä saaden aikaan aplodit.

—Tämä ei käy meille. Olisi ollut parempi liittyä Lietoon. Oltaisiin saatu sieltä lääkäri, toinen puhuja kommentoi.

Paattislainen eduskuntavaaliehdokas Mimmi Ruusunen esitti myös huolensa tilanteeseen. Ikäihmisten toiminnat järjestetään päiväsaikaan. Nyt heille tilat olisivat tarjolla vasta kello 16 eteenpäin Paattisten koululla.

—Ja nuorilla on ollut tilaa liikkua nykyisissä tiloissa. Resurssit ollaan myös siirtämässä osaksi Ypsilonin nuorisotilaa. Ei meiltä ole liikenneyhteyksiä sinne, hän sanoo.

—Paikallisilla yhdistyksillä ei ole jatkossa toimintaedellytyksiä. Ei ole meidän vikamme, että aluetalon huoneet ovat tyhjillään, hän jatkaa.

Ruususen kommenttiin vastattiin, että jatkossa nuokkarin väki saisi käyttää koulun liikuntasalia.

Paattislaiset kokivat, että aluetalon purkamisesta on jo päätetty.

—Meitä on täällä iso liuta veronmaksajia. Rahat kuitenkin valuvat jonnekin, vaikka tässä on meidän hyvinvointi kyseessä. Funikulaariin ja siltahankkeisiin on kyllä rahaa, eräs puhuja toteaa mikrofoniin.

Aluetalon korjausvelka herätti myös ihmetystä.

—Miten korjausvelka on päässyt syntymään? Asianmukaisia ylläpitokorjauksia ei ole tehty. Miksei aluetaloa voisi korjata tärkeysjärjestyksessä? Koirapuistoon löytyy kyllä 200.000 euroa rahaa, mutta täällä ei ole edes leikkipuistoa lapsille. Teknisiin asioihin kaipaisi edes jonkun järjen.

Yleisö myös ihmetteli, miksei korvaaviin tiloihin päästy tutustumaan, jotta niistä olisi saanut selkeämmän käsityksen. Samoin epäiltiin, etteivät kaikki purkamista ajavat virkamiehet ole edes käyneet liikekeskuksen tiloissa.

Aluetalon purkaminen herätti myös pohdinnan siitä, tulisiko talon tilalle uusia asuntoja. Virkahenkilöstön mukaan tontin asemakaavamerkintä on kuitenkin yleisten rakennusten korttelialue, jolle ei näin ollen ole mahdollista rakentaa asuntoja.

Adressi pormestarille

Tilaisuuden loppupuolella paattislainen Tarja Yli-Rokki luovutti Minna Arvelle paattislaisten keräämän adressin, johon oli saatu reippaasti yli tuhat nimeä aluetalon säilyttämisen puolesta.

—Kaikki eläkeläisten toiminta tapahtuu aluetalolla ennen kello 16. Meidät on unohdettu kokonaan suunnitelmista, eikä meille ole päiväsaikaan tilaa. Kukaan virkamiehistä ei antanut tähän mitään vastausta, hän sanoo.

Samoin paikallinen MLL oli huolissaan tapahtumien järjestämisestä. Esimerkiksi discon järjestäminen koulun liikuntasalissa maksaisi 300 euroa.

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi kertoi, että lähiliikuntapaikkojen hinnoitteluun on tulossa muutoksia vuodesta 2025 alkaen, jolloin jatkossa tilavuokran hinta olisi kahdeksan euroa tuntia kohden.

Samoin paattislaisille esitettiin positiivisena asiana, että Iskoisten urheilukenttä kokee peruskorjauksen ja saa uuden pallokentän, rantapallokentän, ulkokuntosalin sekä pienen huoltorakennuksen.

Vs. tilapalvelujohtaja Leevi Luoto puolestaan lupasi, että aluetalon kuntoarvio on luettavissa kaupungin sivuilla tiistaista alkaen.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.