Paikalliset | 08.09.2022 09:52

Oksasen puutarha osti Pousin puutarhan

Oksasen puutarha osti Pousin puutarhan

Paattislainen Oksasen Puutarha Oy on ostanut haminalaisen Pousin Puutarha Oy:n. Kuvassa Oksasen Puutarha Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Oksanen (edessä) ja viljelyvastaava Ville Oksanen.

Paattislainen perheyritys Oksasen Puutarha Oy on ostanut haminalaisen Pousin Puutarha Oy:n. Pousin Puutarha jatkaa toimintaansa Oksasen Puutarhan tytäryhtiönä, jonka henkilökunta jatkaa nykyisellään. Samoin Pousin omat tuotteet säilyvät, kuten Juicy-salaattilajike.

Yrityskaupan myötä Oksasen Puutarha Oy:n kokonaistuotanto nousee yli 20 miljoonaan ruukkusalaattiin ja -yrttiin vuodessa. Kasvua on 9 miljoonan ruukkusalaatin ja -yrtin verran. Henkilökunnan määrä nousee noin sataan.

Pousin Puutarha on perustettu vuonna 1939. Se on perheyritys.

—Meidän lapsistamme ei kuitenkaan löytynyt halukasta jatkajaa. Yrityskaupan myötä toiminta ja työpaikat puutarhalla jatkuvat, kertoo Jarmo Pousi.

Oksasen Puutarhan hallituksen puheenjohtaja Juha Oksanen on tuntenut Jarmo Pousin jo vuosikymmenien ajan. Yrityskaupasta on keskusteltu silloin tällöin, mutta aktiivisesti kauppaa on viety eteenpäin viimeisen vuoden aikana.

Siinä, missä Pousin Puutarhalle ei ollut jatkajaa omasta perheestä, Oksasen perheessä asiat ovat toisin.

—Meidän seuraavaa sukupolveamme ovat Ville, Ilkka ja Olli. Sukupolvenvaihdoksen myötä Ville ja Ilkka ovat jo puutarhalla töissä ja Olli opiskelee alaa, Juha Oksanen avaa yhtiön tulevaisuutta.

Oksanen korostaa perheyritysten yhteistä arvomaailmaa, laadukkaita tuotteita, pitkäjänteisyyttä ja halua kehittyä. Oksasen Puutarha on perustettu vuonna 1971.

—Pousin Puutarhalla henkilökunta ottaa vastuuta toiminnasta niin, ettei meidän tarvitse olla siellä fyysisesti paikalla.

Yrityskauppa tuo puutarhoille synergiaetuja, kuten osaamisen ja tiedon jakamista puutarhojen kesken. Suuremmasta koosta on myös etua esimerkiksi hankinnoissa.

Energian säästöä monin tavoin

Viime aikoina energian hinta on puhuttanut niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin.

—Joka aamu puutarhurin ensimmäisenä hommana on katsoa, miten Olkiluoto 3 toimii, Juha Oksanen tiivistää päivän tärkeimmän uutisaiheen.

Eikä pelkästään sähkön hinta ole noussut, vaan hintapaineita on myös pakkausmateriaalien hinnoissa. Samoin lämmön tuotannossa käytetyissä viljan sivutuotteissa on hinnannousua, koska autojen polttoainekulut nostavat rahtimaksuja.

—Olemme neuvotelleet asiakkaiden kanssa kustannuksista, mutta kaikkia kustannuksia ei ole pystytty viemään hintoihin.

Todennäköistä on, että osa kurkun ja tomaatin viljelijöistä, jotka ostavat pörssisähköä, eivät viljele ensi talvena. Tuotanto ei yksinkertaisesti ole kannattavaa.

Puutarhat pyrkivät vastamaan kohonneisiin energiakustannuksiin uusimalla tekniikkaa. Yksi vastaus on kasvinjalostus ja lajikkeet, jotka tarvitsevat vähemmän valoa. Kasvien jalostus vie kuitenkin oman aikansa.

—Päivän sana on säästäminen. Meidän pitää opetella uusi tapa viljellä, Juha Oksanen sanoo.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.