Urheilu | 27.05.2022 07:55

Miko Kailialan kesään kuuluu treeniä ja golfia

  • Miko Kailiala tekee rinnalleveto-harjoitteita Turun Leaf-areenalla. Fysiikkavalmentaja Maria Valtasella on ylhäällä kolmen vuoden ajalta Kailialan käyttämät painot salitreenauksessa.

  • TPS:n salibandyjoukkue aloittaa valmistautumisen tulevaan kauteen fysiikkaharjoittelulla. Miko Kailialalla riittää vielä nälkää urheilijan urallaan.

Turku Aurinko paistaa lämpimästi Turun Leaf-areenan ulkopuolella, kun TPS:n salibandyjoukkueen kapteeni Miko Kailiala astelee areenalle fysiikkaharjoituksiin. Vaikka eletään toukokuun puoltaväliä ja TPS:n kausi päättyi vasta huhtikuun loppupuolella, ei joukkueen pelaajilla ole edessään kesällä rentoa lomailua. Illalla on luvassa ensimmäinen joukkuepalaveri ja joukkueen ohjatut fysiikkatreenit alkavat.

Liedosta kotoisin oleva, yli kymmenen salibandyliigakauden veteraani ja kaksinkertainen maailmanmestari Kailiala on ehtinyt treenata jo reilun viikon. Pienen tauon hän kuitenkin piti kauden jälkeen nollaamismielessä.

—Pää ja kroppa vaativat taukoa kauden jälkeen, Kailiala toteaa kuntopyörällä lämmitellessään.

Seuraavat kaksi viikkoa joukkueella koostuvat fysiikkaharjoituksista, jonka jälkeen alkaa testiviikko. Lajitreenit TPS aloittaa kesäkuussa ja kovaa treeniä painetaan juhannukseen asti. Siitä ei ole enää pitkä aika syyskuun alussa alkavaan varsinaiseen kauteen, jota edeltävät harjoitusottelut. Kesän treeniaikataulua Kailialan ei tarvitse miettiä.

—Siihen Maria Valtanen (joukkueen fysiikkavalmentaja) osaa vastata paremmin. Minä teen mitä käsketään, Kailiala virnuilee.

Hieman hidasteita kesätreeniohjelmaan on kuitenkin tulossa.
—Minulla on ensi viikolla tyräleikkaus, jollainen minulle on tehty aiemmin 11 vuotta sitten. Tuleva leikkaus tehdään tähystyksenä, Kailiala kertoo.

Lietolaislähtöistä Valtasta Kailiala kehuu oman uransa parhaaksi fysiikkavalmentajaksi ja painottaa sitä, kuinka tällä on kolmen vuoden ajalta kaikki treenit ylhäällä ja miten harjoitukset ovat muokattavissa yksilöiden mukaan. Yleisurheilutaustan omaava ja Turun seudun urheiluakatemiassa valmentava Valtanen korostaa itsekin juuri harjoitusten suunnittelemista yksilöiden mukaan.

—Kolmen vuoden jälkeen on helppo tehdä harjoitukset kun tietää kunkin heikkoudet ja vahvuudet. Se tuo myös motivaatiota treeneihin, kun treenataan oikeita asioita jokaisen yksilön kohdalla, Valtanen taustoittaa.

Valtasen mukaan toiminta on hänen seuraamansa kolmen vuoden aikana mennyt paljon urheilullisemmaksi ja samaa sanoo myös Kailiala koko salibandyliigasta.
—Vauhti on peleissä tosi kova.Pään ja kropan kestävyys tärkeää


Ensi vuonna 30 vuotta täyttävällä Kailialalla on urheilijana jo pitkä ura takana. TPS-kapteenilla riittää silti nälkää pelaamiseen ja treenaamiseen, vaikka hän myöntääkin, että peliuraa on todennäköisesti enemmän takana kuin edessä. Lopettamista hän ei kuitenkaan halua miettiä.

—Kroppaa pitää tunnustella, jotta huomaa jos alkaa yskimään, Kailiala toteaa.

Urheilijan kehonhuollon tärkeys korostuu, mitä pidemmälle uralla mennään, ja Kailiala myöntääkin, että liigamatkan edetessä treenejä ja pelejä on täytynyt miettiä järkevästi. Nuorempana kun keho kestää paremmin. Muutenkin suhtautuminen kilpaurheiluun Kailialla on hänen uransa aikana muuttunut monella saralla. Haastattelun aikana hän mainitsee useampaan otteeseen psyykkisen palautumisen kropan huollon ohella. Osittain henkisellä puolella oman haasteensa arkeen tuo pitkän salibandykauden rakenne.

—Puolisen vuotta huippujoukkueissa käytännössä odotellaan pleijareita. Toki jokaiseen peliin keskitytään, mutta jos pitää joka pelistä vääntää, niin se on henkisesti ja fyysisesti kuormittavaa.

Vastapainoa urheilijan arkeen tuonee Kailialan uusi työ Takomo Golfissa asiakaspalvelutehtävissä, jonka hän oli aloittamassa haastattelupäivänä. Aamu- ja iltatreenien välissä ja muiden pelaajien opiskellessa tai käydessä töissä päiviin jää aikaa, joihin työ tuo sopivasti sisältöä. Mikä tahansa työ ei sovi salibandyn aikataulujen kanssa yhteen, mutta sopiva työ muutenkin golfin parissa viihtyvälle Kailialalle löytyi joukkuekaverin kautta.

—Kahdeksasta neljään tehtävää työtä ei käytännössä pysty tekemään jos haluaa panostaa urheiluun niin paljon kuin itse haluan, hän laskeskelee.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.